Cazul proiectului Alegerimoldova.com: Aureliu Colenco îl va reprezenta pe Andrei Baștannic în instanță

cover

Fostul președinte al Curții de Apel Economice, Aureliu Colenco, va proteja interesele lui Andrei Baștannic, acuzat de mituirea alegătorilor prin intermediul site-lui Alegerimoldova.com.

Potrivit Procuraturii, în mai 2015, Andrei Baștannic a creat site-ul Alegerimoldova.com, prin care le oferea cetățenilor posibilitatea de a-și vinde votul pentru o recompensă de cel puțin 50 de lei, care urma să fie transferată pe numărul de telefon al alegătorului în schimbul fotografiei buletinului cu ștampila „Votat”. Imediat după lansarea site-lui, aproximativ 100 de persoane și-au dat acordul să-și vândă votul. Pe acest caz, procurorii au inițiat o cauză penală conform articolului 1811 (coruperea alegătorilor), care prevede o amendă de până la 10.000 de lei sau închisoare de la unu la cinci ani.

De asemenea, potrivit Procuraturii Generale, inculpatul îi determina pe reprezentanții partidelor politice şi candidații la alegerile locale să procure voturile alegătorilor în avans, în vederea obținerii unui comision de 20%. Astfel, el a indicat că un procent la alegerile locale din Chişinău costă aproximativ 20 de mii de dolari SUA, în cazul prezenței la vot a 60 la sută din alegători, iar un procent la alegerile locale din Bălţi – aproximativ 2.500 de dolari SUA.

După nouă luni, investigarea și urmărirea penală au fost finalizate, iar dosarul a fost trimis în judecată. Andrei Baștannic a refuzat serviciile avocatului oferit de stat. „Pe măsură ce cazul a obținut un statut social semnificativ, am decis să apelez la un profesionist și anume la Aureliu Colenco, pentru a obține dreptatea în judecată. Va fi elaborată o nouă strategie, bazată pe experiența vastă a lui Colenco. Acum, nu mai există niciun dubiu, suntem gata să luptăm și să demonstrăm pe deplin nevinovăția mea”, a declarat Andrei Baștannic.

Prima audiere va avea loc pe 18 aprilie, la judecătoria sectorului Râșcani.

Dacă va fi recunoscut vinovat, tânărul de 27 de ani riscă amendă de până la 10 mii de lei sau închisoare de până la cinci ani.

 

screenshot-1

screenshot-2

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine