Iurie Ciocan: 400 de mii de semnături e o cifră enormă, dar aceasta nu mă face să încalc legea

b0873ca54ca2f3ce0f5856b19a4e4835 (1)
Foto:ziarulnational.md

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, se declară cu conştiinţa absolut curată după ce cele peste 400 de mii de semnături pentru desfăşurarea referendumului constituţional au fost respinse de CEC. Acesta a raportat în plenul Parlamentului, vineri, 1 aprilie, că este absolut conştient de faptul că 400 de mii de semnături este o cifră enormă, dar el a acţionat în strictă conformitate cu legislaţia şi această cifră nu-l poate face să încalce legea. Iurie Ciocan a declarat în faţa deputaţilor că preferă să demisioneze din funcţie decât să încalce legislaţia Republicii Moldova, transmite IPN.

Şeful CEC a fost chemat la audieri în Parlament în contextul în care acum 3 zile Comisia a respins semnăturile adunate de grupul de iniţiativă pentru desfăşurarea unui referendum constituţional privind alegerea şi demiterea şefului statului, reducerea numărului de deputaţi şi limitarea imunităţii acestora.

Iurie Ciocan a menţionat în discursul său că grupul de iniţiativă a înregistrat 775 de persoane care să colecteze semnături. CEC a organizat pentru aceste persoane, timp de 10 zile, seminare de instruire privind regulamentul de colectare a semnăturilor. Preşedintele CEC a accentuat că el personal i-a avertizat pe liderii grupului de iniţiativă să nu-şi disperseze forţele în toate raioanele ţării, ci să se mobilizeze pentru a colecta numărul minim necesar din cel puţin jumătate din numărul de raioane.

Însă, potrivit lui, grupul de iniţiativă a ales să se disperseze prin toate raioanele, astfel nu a reuşit să colecteze numărul de cel puţin 20 de mii de semnături din cel puţin jumătate din unităţile teritorial-administrative ale Republicii Moldova. Chiar dacă din unele raioane s-a reuşit colectarea mai multor semnături decât numărul minim necesar, atunci din alte unităţi teritorial-administrative s-a colectat mult mai puţin, cum ar fi din Basarabeasca – în jur de 1800 de semnături. Doar în 3 unităţi teritorial-administrative au fost prezentate mai multe semnături decât minimul necesar, în rest însă au fost prezentate mai puţine decât necesarul.

Fiind criticat precum că ar fi ignorat voinţa alegătorilor şi semnăturile a peste 400 de mii de cetăţeni, Iurie Ciocan le-a reproşat deputaţilor că aceştia trebuiau să intervină în Constituţie şi să modifice prevederile care au împiedicat colectarea conform legii a semnăturilor.

Consiliul Marii Adunări Naţionale, care a creat grupul de iniţiativă pentru colectarea semnpturilor, se declară indignat de decizia CEC şi a anunţat că va contesta în judecată această hotărâre. Totodată se pregăteşte şi un protest de amploare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine