S-a stins din viață artistul Gheorghe Vrabie – autorul stemei Moldovei și al leului moldovenesc

vrabie
Foto:PC: www.publika.md

În această dimineață s-a stins din viață Gheorghe Vrabie, artistul plastic din Republica Moldova, autorul stemei Republicii Moldova, al stemei și al drapelului municipiului Chișinău, și al leului moldovenesc.

Gheorghe Vrabie s-a născut la 21 martie 1939 în localitatea Călinești, județul Bălți. Studiile de specialitate le-a realizat în perioada anilor 1962-1967 la Academia de Pictură, Arhitectură, Sculptură „I. Repin” din Leningrad, actualmente Sankt Petersburg. Debutul său a avut loc în anul 1961. Pe parcursul anilor a ilustrat mai multe volume din literatura naţională și universală, interesul lui fiind îndreptat spre creaţia lui Mihai Eminescu, Ion Druță, Grigore Vieru, Dante Alighieri, Paul Valery. Grafica sa de carte se caracterizează prin siguranța liniei, precizia reflectării subiectului și rafinamentul executării.

Artist plastic de valoare, Gheorghe Vrabie a participat la expoziții de prestigiu în București, Moscova, Sankt Petersburg, Bratislava, Viena, Washington, Alma-Ata, Plovdiv, la diverse tabere de creație, ateliere, simpozioane din România, Federația Rusă, Letonia, Lituania, Ungaria.

A vernisat expoziții personale în Moldova, organizate în incinta Uniunii Scriitorilor, Muzeului Național de Istorie și Arheologie, Casei Naționalităților, Ambasadei României în Republica Moldova, Bibliotecii Naționale, Centrului de Expoziții „Constantin Brâncuși”, și în străinătate – Galeria de artă de la „Casa Cărții” din Iași, Casa centrală a Scriitorilor din Moscova, Sala Centrală a Uniunii Artiștilor Plastici din Odesa.

În anul 2011, Gheorghe Vrabie a lansat cartea „Simbolica. Simbolismul heraldic din Moldova”, în care a abordat simbolica ca fenomen general și simbolica de stat a Republicii Moldova.

Prin activitatea sa prodigioasă, Gheorghe Vrabie s-a învrednicit de înalte distincții de stat, devenind, în 1998, Maestru în Artă, iar în anul 2000 – deținător al Medaliei „Mihai Eminescu”. În anul 2010 i se înmânează cea mai înaltă distincție a țării – Ordinul Republicii.

Rudele, colegii şi prietenii îşi vor putea lua rămas bun de la cel care a fost Gheorghe Vrabie la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla, unde va fi depus corpul neînsufleţit al plasticianului, vineri, 1 aprilie, începând cu ora 17.30.

Funeraliile şi mitingul de doliu vor avea loc sâmbătă, 2 aprilie curent, cu începere de la ora 10.00, la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, după care, la ora 13.00, corpul neînsufleţit al plasticianului va fi aşezat la locul său de veci, la Cimitirul Central din strada Armenească.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine