Un restaurant de lux din Chișinău utilizează ilegal denumirea brandului. Este în proces de judecată

1538733_859658970752127_775865665974119937_n
Foto:Facebook / Fanconi Cafe

Cafeneaua Fanconi riscă să fie amendată, fiindcă utilizează o marcă comercială care nu-i aparține, după ce titularul drepturilor asupra acestui brand s-a adresat în instanță. Întreprinderea încearcă să scape totuși de amendă, prin inițierea procedurii de anulare a mărcii comerciale pe care o utilizează până în prezent, informează AGORA.

Antreprenorul Tureac Alexandru a înregistrat în 2008 marca comercială Fanconi pentru mai multe clase, printre care publicitatea, gestiunea afacerilor comerciale, divertisment, servicii de alimentaţie publică etc. La 13 ianuarie 2013 el a încheiat cu VasabiCo SRL contractul de licență a dreptului de utilizare asupra mărcii Fanconi, în schimbul unei plăţi lunare în sumă de 500 de dolari.

VasabiCo SRL a deschis cafeneaua Fanconi, care se află în regiunea Circului din Chișinău și se poziționează drept un local pentru clienţii de clasa premium.

La aproximativ un an de la semnarea contractului VasabiCo a încetat să achite plăţile pentru utilizarea mărcii. Astfel, în decembrie 2014 titularul drepturilor asupra acestei mărci a decis să rezilieze contractul, însă cafeneaua a continuat să utilizeze brandul Fanconi.

„Proprietatea intelectuală nu este protejată corespunzător”

Din cauza faptului că nu a ajuns la un consens cu reprezentanții VasabiCo, Tureac Alexandru s-a adresat în instanță, solicitând recuperarea prejudiciului în sumă de 13 mii de dolari de la această întreprindere.

Ulterior el a mai depus o cerere de chemare în judecată, fiindcă întreprinderea Euromusic SRL, care administrează localul unde activează cafeneaua, a refuzat ca insigna Fanconi să nu mai fie utilizată în acest local, chiar dacă a primit o amendă din partea Inspectoratului Poliției. În acest caz el solicita suma de 30.250 de dolari cu titlu de plată pentru utilizarea neautorizată a mărcii, precum şi a cheltuielilor de judecată.

Legea privind protecţia mărcilor comerciale prevede că litigiile care apar la aplicarea prezentei legi se soluţionează de Comisia de contestaţii a AGEPI, de Curtea de Apel Chişinău sau de un arbitraj specializat. Tureac Alexandru s-a adresat la judecătoria Râșcani unde a obținut câștig de cauză, însă instanța superioară a decis că această cauză trebuia judecată la Curtea de Apel.

Sunt profund dezamăgit de faptul că dreptul de proprietate asupra unei mărci comerciale nu este protejat corespunzător în Republica Moldova. Chiar dacă a trecut destul de mult timp de la sesizarea mea doar Euromusic SRL s-a ales cu o amendă, iar eu trebuie să-mi asum în continuare cheltuielile de judecată”, a declarat pentru AGORA Tureac Alexandru.

Solicită anularea mărcii pentru a scăpa de amendă

În cadrul ședinței de judecată care a avut loc pe 23 martie 2016, Euromusic SRL a solicitat anularea mărcii comerciale Fanconi pe motiv că nu a fost utilizată de posesorul de drept. Astfel, se încearcă inițierea unei proceduri speciale prin care o marcă comercială poate fi anulată dacă nu a fost utilizată o perioadă de cel puțin cinci ani.

Instanța ar trebui să interpreteze dacă procedura de anulare a unei mărci comerciale poate fi inițiată, în cazul când aceasta a fost utilizată neîntrerupt mai mult de cinci ani, dar ulterior a fost folosită de o persoană terță (de reclamant în acest caz) prin cesiunea dreptului de utilizare.

Dumitru Oprea, proprietarul întreprinderii Euromusic SRL, susține că Alexandru Tureac se ocupă de înregistrarea cu rea credință a brandurilor internaționale de renume, pentru a putea solicita bani atunci când ele vor veni în Republica Moldova. „Cafeneaua Fanconi a fost fondată în Odesa în anul 1872. În 2012, Euromusic și proprietarii rețelei Fanconi au semnat un contract de franciză pentru deschiderea unui astfel de local în Chișinău. Totuși, această denumire de brand a fost înregistrată în 2008 pe numele lui Alexandru Tureac.

Acesta a mai înregistrat marca comercială Vertu, iar în 2010 compania internațională Nokia inițiază un proces de judecată unde se constată că marca comercială a fost înregistrată cu rea credință. În cazul brandului Fanconi eu voi demonstra același lucru în instanță”, afirmă patronul cafenelei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine