Nicolae Stroncea: De la afaceri de pe băncile școlii până la a fi elev în Marea Britanie

995253_552152674862750_1261612617_n
Foto:Facebook/Nicolae Stroncea

Echipa Diamond Challenge și-a propus să răsfoiască prin amintiri și să vadă cu ce se mai ocupă absolvenții acestui program și cum au evoluat ei și ideilor lor de afaceri după competiție, mai ales că mulți dintre aceștia se află la studii peste hotare, acolo unde au parte de experiențe demne de împărtășit.

Nicolae Stroncea este unul din absolvenții celei de-a doua ediții Diamond Challenge Moldova și membru al echipei Santa Express. Într-un interviu realizat de echipa cu diamante, Nicolae a povestit despre încercarea lor la Diamond Challenge, antreprenoriat social, dar și experiența de elev în Marea Britanie.

„Asigură-te că toată echipa e pasionată de ideea voastră”

Asta spune Nicolae că este cel mai important lucru atunci când decizi că vrei să te înscrii în această competiție. Echipa Santa Express își propunea să dezvolte un serviciu de livrare a cadourilor. Și nu o livrare oarecare, întrucât darurile erau aduse de un Moș Crăciun în oricare timp al anului. La scurt timp de la implementare băieții spuneau că reușiseră să aibă și câștiguri. „Anume pentru că eram pasionați de idee, Liviu a stat odată până la 2 noaptea, iarna, cu mâinile înghețate, lipind flyere pe stâlpi și prin cartiere. Anume așa noi am stat o săptămână întreagă până la vreo 3 noaptea, cizelând ideea, postând anunțuri pe 999.md, cum că avem nevoie de Moși, apoi plimbându-ne în ziua de Revelion prin tot Chișinăul împreună cu Moșul”, spune Nicolae.

Ulterior au început să apară comenzile. Băieții au luat o hartă a Chișinăului și au stabilit cel mai bun traseu pentru fiecare Moș, astfel încât să acopere cât mai mult teritoriu în cât mai puțin timp posibil. În ziua de Revelion, au aflat că sfera serviciilor date este foarte profitabilă, dar și că necesită foarte mult efort și… „da, e stresant”.

 

10827914_424759301007294_5801817673846112887_o
Nicolae și Liviu la competiția Diamond Challenge

„După DCM știu că voi fi antreprenor în sfera IT”

Nicolae spune că experiența Diamond Challenge Moldova l-a învățat importanța organizării timpului, planificării, a unui pitch bun și convingător. „Cel mai important însă este că DCM îți arată cum e să fii un bun antreprenor și dacă merită să faci asta, cum s-ar spune, cu normă deplină sau full-time. Înainte să iau parte în acest proiect, nu eram sigur ce profesie să aleg. Probabil aș fi fost inginer. După DCM știu că voi fi antreprenor în sfera IT.”

„Cultura e foarte diferită. Oamenii sunt obișnuiți să-ți răspundă prin zâmbet. Am verificat, practica dată nu merge și-n Moldova”

Nicolae învață de aproape un an la Tonbridge School în Marea Britanie. A ajuns acolo după ce a obținut bursa HMC și mai are de studiat încă un an. Și fiindcă, spune el, acolo elevii sunt încurajați să-și aleagă obiectele care-i interesează, așa a făcut și el: „În acești doi ani de studii voi avea în orar doar patru obiecte, printre care: matematica, matematica avansată, fizica și design technology. Spre deosebire de sistemul liceal din R. Moldova, aici avem trei semestre în loc de două, iar orele le terminăm abia în luna iulie. Avem lecții și sâmbăta. O altă deosebire este că primim note doar pentru examenele finale”.

Învață la o instituție de tip boarding school, ceea ce înseamnă că locuiește pe teritoriul unui campus studențesc și nu pleacă acasă după ore, așa cum făcea în Moldova. „Aici suntem motivați să ne ocupăm cu sportul. În primul semestru m-am ocupat cu fotbalul, iar în al doilea semestru am ales să fac judo. Ba chiar am luat bronzul la o competiție, iar în urma unei competiții interne am fost desemnat căpitanul echipei de judo pentru anul viitor.”

 

1459746_552113784866639_1460160604_n
PC: Facebook/Nicolae Stroncea

Vrea să ducă Superhumans în Marea Britanie

Poate vă veți mira, dar Nicolae povestește că Europa e mult mai pasivă în proiecte față de Moldova. Sunt mult mai puține oportunități pentru tineri de a învăța despre antreprenoriat, business, leadership etc., însă tinerii încearcă să fie cât mai creativi atunci când colectează bani pentru caritate. „Unii dintre prietenii mei vor pleca vara viitoare în Mongolia cu mașina (pornind din Maria Britanie) pentru a strânge bani pentru un ONG.”

După Diamond Challenge Nicolae a lansat proiectul Superhumans în Moldova. Mai multe despre acest proiect poți afla într-un articol anterior pe #diez. Acum, tânărul spune că intenționează să aducă în curând proiectul Superhumans în Marea Britanie determinat fiind de succesul acestuia în Moldova.

Interviul integral îl puteți citi pe blogul Diamond Challenge, acolo unde în curând veți cunoaște mai mult despre protagoniștii edițiilor trecute ale competiției.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine