Adunarea Generală ONU a declarat ilegală anexarea Crimeii. Vezi câte țări au votat pentru și câte împotrivă

1
Foto:Photo Credit: pressalert.ro

Adunarea Generală ONU a declarat ilegal referendumul din Crimeea. Pentru această hotărâre au votat 100 de țări. Prin această declarație ONU nu recunoaște aderarea Crimeii la Rusia. Cu toate acestea, trebuie să menționăm că pe deocumentul care conține două pagini, cuvântul „Rusia” nu este menționat niciodată. În schimb, în document există un apel prin care nu se recunoaște schimbarea granițelor Ucrainei.

Potrivit site-ului rus rbc.ru, rezoluția se referă la principiul ONU față de problema integrității teritoriale a tuturor țărilor membre ale ONU și reamintește părților obligațiile acestora în conformitate cu Memorandumul de la Budapesta din 1994. De asemenea, se face referire și la asigurările de securitate în legătură cu aderarea Ucrainei la Tratatul din 1994, precum și la alte acorduri bilaterale de prietenie, cooperare și parteneriate dintre Federația Rusă și Ucraina.

Împotriva acestui document au votat 11 state membre ale ONU. Poziția Rusiei în această dispută a fost susținută de: Armenia, Belarus, Bolivia, Cuba, Coreea de Nord, Siria, Sudan, Zimbabwe, Venezuela și Nicaragua.

Alte 58 de țări au hotărât să se abțină. Printre acestea se regăsesc state precum: Brazilia, Africa de Sud, China, India, Afganistan, Kazahstan, Algeria, Vietnam, Egipt și Uzbekistan etc.

Există și țări care au refuzat să voteze: Tadjikistan, Turkmenistan, Kârgâzstan, Israel. Serbia cu problema Kosovo nerezolvată nu a participat nici ea la vot.

Înaintea supunerii votului acestui document Rusia și Ucraina au disputat acest subiect. Reprezentantul Ucrainei a numit acțiunile Rusiei o încălcare a Cartei ONU, iar reprezentantul Rusiei a declarat că populația din Crimeea are dreptul la alegere și determinare.

De asemenea, reprezentantul Federației Ruse la ONU, a declarat reporterilor înainte de vot, că reprezentanții multor țări s-au plâns de „presiune” din partea țărilor occidentale: „Au nevoie de un vot afirmativ în favoarea documentului. Probabil e o tactică de presiune, care este utilizată de către colegii noștri de la Vest. Unele dintre țăriile care au votat au făcut-o fără tragere de inimă, așa cu ne-au spus și s-au plâns”, a concluzionat Vitalii Ciurkin, reprezentantul Federației Rusiei.

Asupra votului Adunării Generale a ONU nu se poate aplica votul Veto. De asemenea, această decizie nu este o lege cu caracter obligatoriu. Cu toate acestea, reprezentanții Departamentului de Stat al SUA au declarat că pentru prima dată după mulți ani acest document a acumulat atât de multe voturi în Adunarea Generală ONU. Veteranul diplomației americane, Nicholas Burns, a subliniat faptul că în acest caz era necesar să i se demonstreze Rusiei că nu ar trebui să se deplaseze în Ucraina de Est și Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine