(foto) Jurnaliștii vă îndeamnă să gândiți liber printr-o campanie de „lectură” critică a presei

Campania mediacritica.md
Foto:Photo Credit: mediacritica.md

„Gândește limpede!” este sloganul campaniei inițiate de portalul mediacritica.md, în cadrul căreia 12 jurnaliști și activiști civici îi îndeamnă pe consumatorii de media din Moldova să fie vigilenți atunci când urmăresc, ascultă sau citesc o știre.

Printre participanţii la proiect se numără Vasile Botnaru, Alina Radu, Valentina Ursu, Natalia Morari, Oleg Brega, Nadine Gogu, Petru Macovei, Ionela Hadârcă, Roxana Teodorcic ş.a. Ei vin către consumatorii de media cu un apel, prin care îi îndeamnă şi îi încurajează să gândească critic și să nu se lase manipulați de presă.

Astfel, Alina Radu, directoarea publicaţiei „Ziarul de Gardă”, susține în mesajul său că a văzut în Moldova „mii şi mii de oameni care se gândesc mult atunci când îmbracă o haină sau când pun nişte bucate pe masă, dar care nu mai sunt la fel de critici atunci când urmăresc buletinele de știri”. Jurnalista și-ar dori însă ca oamenii să fie la fel de responsabili şi de lucizi şi atunci când aleg să consume o informaţie.

Photo Credit: mediacritica.md
Photo Credit: mediacritica.md

Și activistul civic Oleg Brega îşi încurajează concetăţenii să pună la îndoială orice informaţie pe care o aud la radio sau la TV, sau pe care o citesc în ziare. „Fiți sceptici!”, este mesajul activistului. Şi Natalia Morari, jurnalistă TV7, consideră că doar o gândire limpede poate lupta cu maşinăria propagandistică. „De fiecare dată când, foarte insistent, vi se bagă aceeaşi informaţie din mai multe surse media, întrebaţi-vă: „Cine o face?” şi, mai ales, „De ce o face?”. Cu ce scop?”, afirmă ea.

Photo Credit: mediacritica.md
Photo Credit: mediacritica.md

Campania „Gândește limpede!” este o iniţiativă a Mediacritica.md, portalul care vine să cultive spiritul critic al consumatorilor de presă din Republica Moldova și să combată dezinformarea și propaganda prezente în mass-media autohtone.

Photo Credit: mediacritica.md
Photo Credit: mediacritica.md

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase – STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)  este prima organizație de media care acordă asistenţă jurnaliştilor şi instituţiilor media din Republica Moldova, avînd scopul de a contribui la consolidarea unei prese libere și viabile, prin intermediul proiectelor ce oferă instruire în domeniul jurnalismului și relații cu publicul, campanii media, advocacy, cercetare și educație mediatică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine