Cuvinte uitate ale Moldovei ediția XII: zavistie, zorzon, ogoi, sfârlă

1
Foto:Photo Credit: carmenistratemurariu.blogspot.com

Limba este un organism viu și un cuvânt rămâne viu atâta timp cât este rostit. Dăruiți viață cuvintelor de mai sus, nu le lăsați la categoria de cuvinte uitate ale Moldovei. Ele trebuie rostite pentru a defini sensul acelor lucruri pe care le poartă.

# Ogoi – Cuvântul provine din limba sârbă de la ugojiti. A (se) liniști, a (se) potoli, a (se) domoli, a (se) calma. A menaja, a cruța. Loc în care se joacă copiii cu mingea sau loc delimitat (îngrădit) pentru jocuri de copii.

 

Photo Credit: eumama.md

# Rotofei – Originea cuvântului este necunoscută. Dolofan, gras, durduliu. Care are forme rotunjite; cu forme rotunde; durduliu; dolofan. Îndesat la corp, bondoc.

 

Photo Credit: radiocluj.ro

# Sfârlă – Cuvântul are o origine necunoscută. Bobârnac, lovitură dată cu degetul (mai ales cu cel mijlociu) îndoit și sprijinit de cel mare și apoi eliberat brusc. Jucărie mică de copii care se învârtește pe o suprafață plană; sfârlează, titirez, prâsnel. Femeie slabă și iute în mișcări. Obiect de dimensiuni reduse. Băț prevăzut cu două găuri și cu o sfoară, care se fixează în buza unui cal, ca să nu se miște la potcovit. Colibă din lemn într-o pădure. Peștișor de râu; zvârlugă.

 

Photo Credit: trilulilu.ro

# Prichindel – Cuvântul are o origine necunoscută. Om mic de statură, de obicei vioi și poznaș. Copil mic (sprinten și zburdalnic); pici. Numele unui băiețel șiret din povești.

 

Photo Credit: dreamstime.com

# Zavistie – Cuvântul provine din limba slavonă de la zavistiInvidie, pizmă, gelozie; ură, dușmănie, zavistnicie. Intrigă, pâră. Discordie, gâlceavă, ceartă.

 

Photo Credit: reginele. ro

# Zorzon – Cuvântul provine de la zurui, adică ornament. Podoabă lipsită de valoare și fără gust. Orzoane, canafuri, ciucuri la harnașament.

 

Photo Credit: prostoblesk.com.ua
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine