Cum sunt văzute atentatele din Bruxelles de moldovenii care locuiesc acolo

1200x630_317539_empty-streets-in-brussels-the-cit
Foto:PC: euronews.com

Cel puţin 31 de persoane au murit, iar alte 200 sunt rănite în urma exploziilor produse pe un aeroport şi în staţii de metrou din oraşul belgian Bruxelles, în ceea ce par a fi atacuri teroriste coordonate. Această veste a alarmat și țara noastră întrucât mulți dintre moldoveni se află în capitala belgiană unde își fac studiile sau lucrează. Am reușit să vorbim cu câțiva dintre ei pentru a afla care este atmosfera generală și dacă se simt sau nu în siguranță.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei menţine contactul cu autorităţile belgiene în vederea clarificării dacă printre victime sunt sau nu cetăţeni ai Republicii Moldova şi va acorda asistenţa consulară de specialitate în caz de necesitate.

Între timp, Facebook a activat modulul „Safety Check” după exploziile de la Bruxelles din acestă dimineaţă. Utilizatorii pot folosi această funcţie pentru a-şi informa prietenii că se află în siguranţă, ceea ce au și făcut.

cristiCristian Slobodeaniuc

În Bruxelles au fost câteva explozii. Primele două s-au petrecut la Aeroport, după care a urmat una la stația de metro Maalbeek (pe lânga Instituțiile Europene). Eu zilnic mă opream la această stație să merg spre serviciu. Aici se simte o tensiune în aer, străzile sunt împachetate cu poliție, pentru a doua oară după Al Doilea Război Mondial nivelul de securitate a crescut până la 4/4, prima dată fiind după atacul din Paris. Asta e foarte alarmant. Câteva zile în urmă stația de metro Shuman care se află chiar lângă câteva clădiri principale ale Comisiei Europene a fost închisă pentru câteva zile. Nu știam din ce cauză, dar acum presupun că ar fi fost ceva alarmant la mijloc. Oamenii sunt șocați, dar încearcă să păstreze calmul. Eu cred că în continuare noi nu trebuie să răspundem cu ură pentru ură, ci cu dragoste pentru familiile și prietenii victimelor, dar și pentru provocatori.

Să ne rugăm pentru Bruxelles. În aceste zile realizezi cât de scurtă poate fi viața și că niciun loc de pe această planetă nu este destul de sigur. Mă rog pentru victime și pentru familiile lor, ca Dumnezeu să le vindece inimile rănite.

nastea

 

Anastasia Pociumban

Eu de obicei sunt la birou toată ziua. Trăiesc lângă Malbeck, dar fiindcă am mers la birou un pic mai devreme, nu am auzit niciuna din explozii. Am comunicat cu colegii mei și prietenii din Bruxelles, dar e greu de spus cum se simt oamenii, cred însă că sunt foarte afectați. Ca reacție au apărut grupuri pe Facebook pentru a caza oamenii care sunt blocați în Bruxelles sau în orașe apropiate. Am auzit, de asemenea, că taxiurile sunt gratuite și pe Twitter oamenii se ajută cu transportul.

 

title958383753Diana Chirica

Au fost mai multe atacuri în Bruxelles și suntem șocați că au reușit în atâtea locuri practic concomitent să producă atentate. Mi-e frică pentru toți prietenii mei, pentru soțul meu care în fiecare dimineață urcă în metrou. Toți sunt speriați, transportul este neutralizat total: metro, autobus, tramvai, tren. Sirenele se aud încontinuu și toți oamenii care vin de la aeroport sunt verificați. Străzile din Bruxelles sunt pline de poliţişti şi militari. Conform unui bilanţ provizoriu, cel puţin 34 de persoane au murit, iar alte 150 au fost rănite în exploziile produse. E greu, e dureros că se întâmplă toate astea, pentru că mor oameni nevinovați.

 

dioniseDionis Cenușă

Situația în Bruxelles s-a calmat, dar persistă senzația că atentatele se pot replica. Autoritățile belgiene au ridicat nivelul de alerta la cel mai avansat. Poliția și armata sunt implicate activ în dirijarea traficului rutier. Cartierul unde sunt situate instituțiile europene este izolat și, conform unor surse, unele instituții sunt evacuate. Peste 30 de persoane au decedat, altele peste 100 au fost rănite în cele două atentate.

 

***

În acest moment acţiunile autorităţilor belgiene sunt îndreptate prioritar asupra acordării ajutorului necesar victimelor şi asigurării securităţii în zonă. Aeroportul şi metroul din Bruxelles sunt închise, fiind anunţată starea de alertă teroristă de gradul 4 pe întreg teritoriul ţării. În prezent nu este cunoscut numărul exact al victimelor şi nici cetăţenia acestora. Informaţii ale Centrului de criză din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Regatului Belgiei pot fi urmărite online pe rețeaua de socializare Twitter: @crisiscenterBE.

Pentru mai multe informaţii, cetăţenii Republicii Moldova pot apela:

Centrul de Apel al MAEIE:
din Republica Moldova: 080090990 (apel gratuit de pe numerele fixe)
din străinătate: +373 22 788 722

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei
Email: bruxelles@mfa.md
Tel. +32 (0) 2 6260080
Tel. +326260083
GSM +488429994

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine