Constantin Dascăl – tânărul care a inițiat prima comunitate a fumătorilor responsabili din țară

DSC_4143

„Cu câteva luni în urmă, eram cu prietenii pe afară și fumam în apropierea unei instituții publice. La un moment dat, un polițist s-a apropiat de noi și ne-a avertizat că ar putea să ne amendeze în conformitate cu noua lege anti-tutun”, povestește Constantin Dascăl despre prima confruntare pe care a avut-o în calitate de fumător cu noua și controversata lege. Acest fapt l-a determinat pe tânăr să se informeze mai bine și să fondeze ulterior o comunitate ce tinde să devină asociație obștească în toată regula, cu scopul de a răspândi informații corecte cu privire la noul pachet de legi, dar și cum să devii un fumător responsabil în acest context.

Fumătorii responsabili este o comunitate de tineri responsabili, care își doresc să-i responsabilizeze și pe alții. Atunci când am fost avertizat de polițist nu știam mai nimic despre lege și ce prevede ea, și mai mult decât atât, nu știam că atunci aceasta încă nici nu era intrată în vigoare. Am mers acasă, am studiat un pic inițiativa legislativă și am înțeles că, pe cât de bine intenționată este, pe atât de multe lacune și contraziceri are. Din acest considerent am fondat această comunitate cu statut de asociație obștească”, ne-a povestit Constantin.

Constantin este student în anul II la ULIM. Este fumător de patru ani și înțelege seriozitatea viciului pe care-l practică, dar susține că este alegerea lui la fel ca și alte sute de alegeri pe care oamenii le fac în fiecare zi și pentru care nu ar trebui să fie judecați sau discriminați, așa cum tinde legea să facă.

Părerile tinerilor despre noul pachet de legi anti-tutun le puteți citi într-un articol anterior pe #diez.

Principalele probleme pe care Constantin consideră că noul pachet de legi anti-tutun le are sunt:

# nu este clar ce înseamnă un spațiu destinat fumătorilor;

# prevederea ce ține de gumele de mestecat cu nicotină: „Polițistul va veni și-ți va verifica guma din gură, o va supune anumitor teste pentru depistarea conținutului de nicotină?”;

# nu este bine definită modalitatea de sancționare și cum acest lucru se va întâmpla;

# protejează nefumătorii, dar nu le oferă alternative fumătorilor.

„Noi vrem să-i facem pe oameni să înțeleagă că ei trebuie să fie de sine stătători responsabili de acțiunile lor. Spre exemplu, eu ca fumător înțeleg că fumatul pasiv este foarte nociv, de aceea nu îmi doresc să incomodez oamenii din jurul meu atunci când fumez. De asemenea, dacă fumez afară, niciodată nu arunc mucul de țigară pe jos. Știu că alții o fac, dar asta este și din cauza lipsei coșurilor de gunoi în anumite locuri.”

 

DSC_4129

Inițiativa comunității nu are precedent în Republica Moldova. În alte țări europene, precum și în România există asociații ale fumătorilor, care urmăresc însă alte obiective. Comunitatea din Moldova se centrează doar pe respectarea drepturilor omului și pe tolerarea alegerilor pe care oamenii le fac cu referire la stilul de viață pe care-și doresc să-l urmeze. În acest sens, comunitatea Fumătorii responsabili își dorește în următoarea perioadă de timp:

# să organizeze campanii de informare, ședințe de discuții, flashmoburi;
# să meargă cu propuneri către autorități pentru adaptarea legii la necesitățile tuturor oamenilor;
# să reunească cât mai multe persoane (evident cu 18 ani împliniți) care-și doresc să aibă un comportament responsabil.

Ca recomandare, tânărul spune că spațiile care vor fi amenajate pentru fumători ar trebui să fie bine izolate, dotate cu sisteme eficiente de ventilare, dar în același timp suficient de numeroase și accesibile tuturor fumătorilor. „Se întâmplă că, vrând să te depărtezi de o instituție de învățământ, dai peste o stație de autobuz și tot așa”, spune Constantin, „iar în acest fel, legea restricționează, dar nu oferă posibilități pentru o categorie de oameni destul de numeroasă”.

 

Loc special amenajat pentru fumători în SUA
Loc special amenajat pentru fumători în SUA

Amintim că legea a fost votată în mai 2015 și publicată în Monitorul Oficial în luna septembrie, însă prevederile acesteia intră în vigoare pe etape. Spre exemplu, de la 1 ianuarie au intrat în vigoare amendamentele care interzic publicitatea la țigări, la 31 mai vor intra în vigoare prevederile care interzic fumatul în spații publice, iar din 2020 vor fi interzise țigările aromatizate etc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine