(foto) Șapte deținuți minori ai Penitenciarului Goian și-au susținut examenul la actorie la AMTAP

jjjjjjjjj

După finalizarea orelor de actorie predate de actorul Mihai Fusu şi regizorul Luminiţa Ţîcu, șapte deţinuţi minori de la Penitenciarul nr.10-Goian au prezentat ieri, 15 martie 2016, o lecție deschisă în cadrul Atelierului de Teatru și Film. În timpul examenului, minorii au avut posibilitatea, prin diverse căi de exprimare teatrală, să-şi manifeste abilităţile actoriceşti, dobândite pe parcursul instruirii.

Pentru a vedea performanțele actoricești ale acestor tineri, la eveniment au venit mai mulți artiști, reprezentanți ai Uniunii Europene, profesori ai Academiei, rudele acestora, prieteni și mulți doritori de a vedea un spectacol. În timpul examenului, minorii au avut posibilitatea, prin diverse căi de exprimare teatrală, să-şi manifeste abilităţile actoriceşti, dobândite pe parcursul instruirii. Astfel, după jumătate de an de lecții, aceștia s-au întâlnit cu publicul larg, și nu unul simplu, dar unul profesionist în arta actoricească.

Directorul Centrului de Arte „COLISEUM”, Mihai Fusu, a spus: „Consider că minorii noștri au nevoie de mai multă cultură. De asemenea, nu considerăm că ei ar trebui să fie într-o închisoare, ci într-o școală cu un obiectiv fix și cu un regim poate mai sever”, a spus actorul. Acesta a menționat, cu referire la program, că împreună cu acești tineri au vizitat muzee și spectacole de teatru, au vizionat filme și speră ca proiectul să nu se finalizeze aici. Dacă inițial acest proiect a fost prevăzut pentru un termen de patru luni, acum li s-au mai acordat încă trei pentru a-l desfășura în continuare. „Am realizat un film și un fragment de spectacol. Intenționăm să-i învățăm și anumite aptitudini muzicale sau acrobație, chiar”, a spus directorul Centrului de Arte „COLISEUM”, Mihai Fusu.

 

ььь

Directorul interimar al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Alexandru Pînzari, a menționat că acești tineri trebuie să înțeleagă că asemenea acțiuni sunt mult mai benefice dacă sunt făcute în afara penitenciarului. „Pun pariu că acești copii nu se vor mai întoarce înapoi. Promit că voi face tot ce este posibil ca instituția  să nu se mai numească penitenciar pentru minori și nu vom face doar o schimbare de denumire, ci și una de conținut. 

În cadrul ședintelor de pregătire pentru ora de  actorie s-a stabilit repertoriul, s-a lucrat asupra textului, punându-se accent pe respirație, dicție, mișcare scenică, improvizație, exprimare firească a textului și atitudine. Profesorii au ghidat minorii către elaborarea comună a unui repertoriu potrivit fiecărui candidat, axându-se pe explorarea și avantajarea naturii artistice individuale.  

Astfel, pe parcursul celor patru probe: vorbirea scenică, expresia corporală, arta actorului de film și teatru, cei 7 discipoli au avut posibilitatea prin diverse căi de exprimare teatrală să-şi manifeste abilităţile actoriceşti, dobîndite pe parcursul celor 7 luni de instruiri.

Sergiu este unul dintre tinerii care și-a susținut examenul, ieri, la acel spectacol. El mărturisește: „Ca să pregătim acest spectacol ne-a luat șase luni. Noi am fost testați pentru rolurile pe care le-am interpretat astăzi și regizorul ne-a distribuit după cum a crezut că ne descurcăm cu un anumit rol. Făceam ore de actorie în fiecare zi, de la ora 9.00 până la 12.00. Am avut ocazia să exersăm diverse exerciții de dicție, de artă teatrală, ținută scenică. Aceste lecții și acest spectacol în general m-au ajutat foarte mult. Nu știu încă dacă voi continua să activez în acest domeniu în calitate de viitor actor, dar sunt sigur că voi continua ca un amator”, a spus Sergiu.

Un alt tânăr, Mihai, susține că cel mai greu a fost la început. A fost foarte mirat să exerseze frământările de limbă. Pe parcurs, exersând mai mult, a reușit. „Profesorii care vor să facă ore cu noi trebuie să fie deodată pregătiți că ar putea să se enerveze mai mult. Atunci când s-a deschis cursul inițial, erau vreo 20 de tineri care au dorit să participe. Până la urmă am rămas doar noi șapte”, a menționat acesta. Mai mulți colegi ai aceștor minori au avut ocazia să participe la alte cursuri de calificare, predate în penitenciar, de exemplu la cursuri de frizer, bucătar, cizmar etc.

Celor șapte tineri li s-a oferit și câte o diplomă care confirmă faptul că au însușit anumite cursuri de actorie. De asemenea, după spectacol, toți spectatorii au avut posibilitatea să le pună întrebări tinerilor și să discute despre mesajul piesei în cadrul unei Discuții Publice.

Regizoarea spectacolului, Luminița Țîcu, după finalizarea piesei, referindu-se la studenții de la actorie și la studenții din penitenciar, a spus: „Pentru noi toți sunt identici. Noi am încercat mai mult să dăm decât să primim. Cel mai mult diferă condițiile acestor studenți. Noi am încercat să transformăm actoria într-un instrument de reeducare. Cu colegii ne-am dat seama că arta teatrală este o metodă de transformare a unei societăți. Nu doar fiind actor poți să faci schimbări. Majoritatea copiilor care se află în penitenciare au ajuns acolo nu din propria lor voință, ci din cauza condițiilor societății. Ei s-au mobilizat și doar împreună am reușit să montăm acest spectacol”, a spus aceasta.

 

vvvvvvvv

Reprezentantul Uniunii Europene pe cultură și educație, Fabien Schaeffer, a spus că Uniunea Europeană ar urma să finanțeze următorul proiect care se va implimenta la Penitenciarul nr. 17 de la Rezina.

Actrița și regizoarea Nelly Cozaru, aflându-se printre spectatori, a mulțumit pentru montarea acestui spectacol. „Actoria necesită multă disciplină, multă armată. Totul a fost foarte bine structurat. Asemenea intenții sunt așteptate de societatea noastră. Băieților vreau să le urez să-și trăiască clipa, să nu piardă timpul în penitenciar. Dacă au posibilitatea, atunci să învețe. Ceea ce s-a întâmplat cu acești tineri se poate întâmpla cu oricine, deoarece trăim într-o societate care e ca un teren minat, gata oricând să explodeze”, a spus actrița.

 

waaa

Reprezentantul Misiunii Norlam și expert în cadrul misiunii, Siri Fjørtoft, a menționat că, în calitate de Șef de Penitenciar norvegian, poate face diferența între ceea ce este în Republica Moldova și ce presupune un penitenciar european. În acest context, aceasta a spus: „Ceea ce ați făcut astăzi este pur și simplu minunat. Am asistat la primele voastre ore și am văzut progresul vostru. Fiecare dintre voi are capacități. Sper să nu vă opriți aici”, a spus experta.

Reamintim că, cursul de actorie a fost iniţiat la începutul lunii septembrie a anului trecut în Penitenciarul nr. 10-Goian şi urmează a fi predat şi în instituţia penitenciară de la Rezina. Acest lucru este posibil datorită semnării unor acorduri de colaborare dintre Departamentul Instituțiilor Penitenciare, Centrul de Arte „COLISEUM” şi Misiunea NORLAM. Aceste acțiuni au scopul educării prin teatru a deţinuţilor, contribuind astfel, la cultivarea valorilor personale, dar şi la sporirea şanselor de reintegrare a acestora în societate.

 

эээ

wwwwww

uuuuuu

tttttt

tttt

rrrrrrrrr

jjjjjjjjj

hhh

ffffff

fff

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine