Federația de Promovare a Turismului din Moldova lansează campania „Sunt turist în țara mea”. Startul campaniei este dat prin declararea Cetății Soroca drept Simbol Turistic al Anului 2016. Decizia a fost luată în urma desfășurării Primei Ediții a Galei Turismului Republicii Moldova, unde Cetatea Soroca a fost desemnată câștigătoare a categoriei „Top 10 destinații turistice recomandate turiștilor străini”.
În acest context, Federația de Promovare a Turismului din Moldova (FPTM) își propune să organizeze un șir de evenimente care ar crește și mai mult vizibilitatea destinației, prin atragerea de turiști atât din țară, cât și de peste hotare. Pe lângă evenimentele cheie, Federația va organiza excursii lunare prin intermediul agențiilor membre, dând posibilitatea turiștilor să cunoască în detaliu zona Sorocii.
În acest context, președintele Federației de Promovare a Turismului din Moldova, Alexandru Filipschi, a spus: „Astăzi Republica Moldova este încă nevalorificată din punct de vedere turistic. Cetatea Sorocii ar trebui să devină cartea de vizită a țării noastre la modul practic, pentru orice turist ce ne vizitează țara. Pe lângă turiștii străini, sunt un șir de concetățeni care nu au vizitat acestă destinație importantă. „Sunt turist în țara mea” va crea premise turistice pentru cetățenii noștri, dându-le posibilitatea să viziteze Republica Moldova de la Nord spre Sud și de la Est spre Vest.”
Directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca, Nicolae Bulat, a declarat că Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca salută această decizie a FPTM. Bulat a spus că va fi alături de Federație în promovarea ținutului Soroca – o regiune care de mult se cere valorificată din punct de vedere turistic, dat fiind faptul că deține peisaje de o rară frumusețe: Cetăți antice precum La Șanțuri (s. Rudi) și Zamca (s. Cosăuți), Cetatea medievală Soroca, Mănăstirile Călărășăuca, Cosăuți, Rudi, Lunca Nistului cu Zonele Umede.
Cetatea de la Soroca a fost înălțată de Ștefan cel Mare în ultimul sfert al secolului al XV-lea. Cetatea Soroca este un monument istoric unic în arhitectura construcţiilor defensive ale Moldovei medievale. În anul 2013, în cetate au demarat lucrări de reconstrucție a monumentului. Restaurarea fortăreţei a avut lor în cadrul Programului european de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova. Valoarea totală a proiectului este de trei milioane de euro, dintre care două milioane de euro i-au revenit Cetăţii Soroca. În cadrul proiectului de reconstrucţie, au fost restaurate turnurile cetăţii, a fost reparat drumul de strajă şi scările de la intrare. Totodată, a fost amenajată curtea cetăţii.