Luni, 14 martie, la inițiativa ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, a avut loc o ședință cu toți responsabilii implicați în cazul pacientei, care s-a plâns pe comportamentul neprofesionist al medicului de gardă de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău.
În cadrul discuțiilor a participat conducerea Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, reprezentanți ai USMF „Nicolae Testemițanu”, ai Asociației Medicilor Rezidenți, ai Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și unii directori de spitale din Chișinău. De asemenea, au fost prezenți atât doctorul acuzat de neglijență, cât și pacienta care a sesizat opinia publică despre acest caz. Astfel, părțile implicate și-au expus punctele de vedere și au relatat despre cele întâmplate, medicul-rezident recunoscând că are un stil de comunicare specific, ceea ce a provocat nemulțumirea pacientei.
În rezultat, s-a constatat că tânărul specialist a încălcat flagrant prevederile Hotărârii de Guvern Nr. 884, privind Regulamentul cu privire la organizarea studiilor de rezidențiat, din 2015, și anume Articolul 41, punctul 4 și 5. Medicul-rezident era obligat să cunoască volumul și limitele stabilite în acordarea asistenței medicale și să respecte normele eticii și deontologiei medicale în relațiile cu pacienții.
În context, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, și-a manifestat încă o dată regretul pentru cele întâmplate și a cerut sancționarea responsabililor. „Acest caz sau modul în care s-a discutat cu această tânără și modul în care a fost practic lăsată în stradă, dintr-un spital, la ora 4 dimineața, ne demonstrează că există mari carențe în sistem. Noi am văzut că totuși la fiecare nivel: urgență prespitalicească, secție de internare, comunicare, atitudine și acțiuni sau, mai bine zis, inacțiuni, au fost înregistrate mari abateri”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
Prin urmare, aceasta a solicitat aplicarea următoarelor sancțiuni:
- Medicul-rezident implicat în acest caz va fi eliberat din funcția de medic din spital, ramânând doar angajat ca rezident;
- Dispecerul care a refuzat solicitarea ambulanței, pentru a doua oară, va fi sancționat disciplinar;
- Conducerea și responsabilii de activitatea rezidenților de la Institutului de Neurologie și Neurochirurgie s-au ales cu avertismente;
- Reprezentanții USMF „Nicolae Testemițanu” trebuie sa examineze cazul și să aplice sancțiuni până la exmatriculare pentru încălcarea regulamentelor interne. De asemenea, li s-a recomandat revizuirea modalității de instruire a studenților și medicilor-rezidenți privind Deontologia medicală.