Guvernul Suediei invită tinerii să concureze pentru 20 de burse cu finanțare deplină a studiilor pentru trei ani la Stockholm School of Economics din Riga.
Tudor Poiana (anul 3)
SSE Riga este locul perfect unde te poți dezvolta și înțelege capacitățile individuale. Pe lângă un program de licență destul de aprofundat, universitatea promovează activitățile extracurriculare (organizații studențești, competiții de sport). După părerea mea, un avantaj mare este faptul că universitatea este mică și poate fi comparată cu o adevărată comunitate, unde fiecare se cunoaște și deține legături familiale. Un alt avantaj este grantul suedez, deoarece financiar este mult mai echilibrat în comparație cu alte universități.
Violeta Toncu (anul 2)
La SSE Riga ador faptul că pot să mă implic în nenumărate activități pe lângă studiile de bază. De asemenea, îmi place că avem profesori cu experiență în domeniile în care predau.
Vlad Dobrovan (anul 2)
Sunt foarte bucuros că am profitat de ocazia de a aplica pentru SSER cu doi ani în urmă. Prin susținerea financiară a guvernului suedez, am ocazia de a studia la o universitate foarte bună, care te pregătește pentru o varietate de posibile cariere. Acești doi ani m-au schimbat semnificativ și mi-au adus multe oportunități de a mă dezvolta. Calitatea și presiunea studiilor este foarte simțită aici, iar asta te dezvoltă nu doar academic, dar te face să-ți folosești eficient timpul și resursele.
Olga Gustiuc (anul 2)
Cred că una dintre cele mai corecte decizii în viața mea a fost să vin aici. Îmi place să învăț aici deoarece aflu în fiecare zi ceva nou și nu numai când sunt la lecții. Ceea ce îmi place cel mai mult în universitatea aceasta sunt oamenii și atmosfera internațională. Suntem o universitate mică, unde oamenii sunt din Lituania, Letonia, Estonia, Ucraina, Moldova, Georgia, Rusia, Belarus și toți au istoria lor. Chiar dacă învăț aici deja al doilea an, oricum întâlnesc în fiecare zi o persoană nouă, o istorie nouă.
Vlad Ciuperca (anul 1)
SSE Riga este nu doar o universitate puternică, ci, de asemenea, o comunitate foarte strânsă, care te ajută să îți dezvolți multe abilități. Nivelul studiilor, competitivitatea între studenți și comunitatea internațională care persistă aici face ca această universitate să devină o alegere atrăgătoare pentru viitorii studenți. Viața în SSE e interesantă, fără somn, dar plină de amintiri și momente frumoase. Riga, ca oraș, nu este mai puțin frumos, unde merită să trăiești sau să studiezi.
Liliana Barbaneagra (anul 3)
Cei trei ani de studii în cadrul Stockholm School of Economics in Riga au reprezentat cea mai mare provocare pe care am avut-o până acum, pe care sunt extrem de bucuroasă că am acceptat-o. SSE Riga reprezintă o comunitate în care crești, în care ai șansa să te dezvolți zilnic în multiple direcții, având susținerea profesorilor remarcabili și a colegilor. Aici am regăsit mediul de studii în care performanța academică este direct proporțională cu efortul pe care îl depui, alți factori fiind în totalitate excluși. Tot aici am învățat cu adevărat importanța networking-ului și am avut șansa să socializez cu cei mai buni specialiști din diferite domenii din regiunea Baltică și Nordică, atât în cadrul cursurilor predate, cât și pe parcursul desfășurării multitudinii de activități și evenimente extracurriculare. Sistemul modular de predare îl consider, personal, superior sistemului de predare în instituțiile de învățământ superior de acasă, întrucât te ajută să devii mult mai organizat și focusat, iar stagiile de practică obligatorii după primii doi ani de studii te îndrumă să alegi calea corectă pentru tine și îți oferă experiență practică de neprețuit.
Adelina Sirbu (anul 1)
Principiul care descrie cel mai bine modul de viață la SSE Riga e „swim or sink”, ceea ce înseamnă că ori faci un pas înainte și ieși din zona de confort spre noi oportunități și provocări, ori „te duci la fund” – rămâi în propria cochilie și te ferești de lumea din jurul tău. În primul caz, indiferent de câte reușite sau eșecuri ai avut, înveți ceva nou și capeți experiență valoroasă; iar cel de-al doilea te pricopsește doar cu timp irosit în zadar. Totul depinde de ceea ce alegi.
Grigorita Banaru (anul 1)
SSE Riga pentru mine este locul unde munca asiduă, perseverența și inițiativa sunt apreciate și remunerate la justa lor valoare. Aici am învățat să mă provoc zi de zi și să-mi depășesc propriile limite pentru a atinge rezultatul râvnit și pentru a-mi demonstra că întotdeauna este loc de perfecționare. Indiferent de cât de înalte ar părea culmile succesului, ele pot fi cucerite dacă există suficientă dorință și încredere în propriile forțe; și asta e ceea ce am întâlnit aici – oameni dedicați, cu un spirit competitiv bine definit și entuziasmați de activitățile pe care le practică. Experiența acumulată la SSE e unică și reprezintă cu siguranță o contribuție considerabilă la fortificarea unei personalități remarcabile.
Ana Sugac (anul 3)
Sârguință. Aceasta e probabil prima și cea mai importantă calitate pe care am obținut-o învățând la SSER. Nici școala, nici cursurile suplimentare și nici chiar proiectele extracurriculare din Moldova nu necesitau atâta sârguință, cât este cerută aici. Vorbind la concret, SSER cere ca studenții să nu fie dezvoltați doar în ceea ce privește studiile. Universitatea susține (și chiar insistă) ca studenții să aplice la diverse cursuri extracurriculare (ca limbi străine, politică, avansarea abilităților de negociere etc.), precum și să facă parte în asociații studențești (ca PeakTime, Days of Opportunities, 180 Degrees Consulting, voluntariat, Student Association etc.). Fiecare student din SSER devine un „exponat” unic pentru potențialii angajatori. Acest fapt favorizează considerabil procesul de aplicare la lucru sau internship. Motivul e simplu: SSER face parte din top-ul (dacă chiar nu prima!) universităților din țările Baltice. Așadar, angajatorii sunt siguri de cunoștințele studenților noștri și îi prioritizează când aceștia aplică la vreo funcție.
Reamintim că pentru a aplica la Stockholm School of Economics in Riga:
#. Candidaţii trebuie să absolvească studiile liceale până în Iulie 2016;
#. Nota minimă la matematică şi limba engleză: 7 din 10;
#. Experienţa unui an universitar va fi considerată drept avantaj.
Procesul de admitere:
#. 8 Aprilie 2016 – termenul limită pentru aplicarea online;
#. 23 Aprilie 2016 – examenul de admitere (limba engleză, matematică și aptitudini logice);
#. 9-20 Mai 2016 – candidații care au trecut cu succes examenul de admitere vor fi invitați la interviuri.
Decizia finală: 26 Mai 2016 – lista studenților admiși va fi publicată pe site-ul universității.
Începutul anului academic: 22 August 2016.
Pentru detalii: ccalmatui@sseriga.edu– Constantin Calmatui, Country Manager for Moldova.