La Paris a fost inaugurată prima librărie din Europa care permite tipărirea imediată a unei cărți

1
Foto:Photo Credit: carteadepsihologie.wordpress.com

Sâmbătă, în centrul Parisului a fost deschisă prima librărie din Europa în care cărțile alese pot fi imprimate instant. Vizitatorii librăriei pot imprima o carte doar în câteva minute, datorită spațiului inovator instalat în localul din centrul istoric al Parisului.

O „librărie fără stoc” a fost inaugurată exact lângă universiatea Sorbona, care permite alegerea, tipărirea instant și preluarea unei cărți. Totul este posibil prin intermediul unei imprimante robotizate numită „Espresso Book Machine”. Aceasta în câteva minute pune la dispoziția oricui o carte proaspăt imprimată.

Cititorii au posibilitatea să aleagă dintre 5.000 de titluri și dintre noutățile editate de Presses Universitaires de France (PUF), dar și din multe milioane de titluri internaționale intrate în domeniul public. Catalogul complet al cărților care pot fi achiziționate în acest mod de la noua librărie poate fi consultat pe tableta electronică înainte de a face comanda. Prețul acestor cărți este același ca și în oricare altă librărie. Există, totuși o limită tehnică impusă, o carte nu trebuie să depășească 850 de pagini.

Într-un comunicat de presă, directorul general al PUF, Frédéric Mériot, a declarat că există mii de titluri care nu sunt prea solicitate și nu sunt rentabile pentru a fi tipărite. Astfel, acesta susține: „digitalizarea ucide o carte tipărită, dar prin această librărie cărții îi oferim o a doua viață”.

Programul „Espresso Book Machine” este creat de compania americană Xerox și promite să reducă în mod semnificativ costurile legate de transportul și stocarea cărților. Acest mod de operare este deja utilizat în SUA în mai multe universități, precum și în unele librării, cum ar fi „McNally Jackson” din Manhattan, New York, menționează agenția France Presse.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine