(foto) Viața idilică din satele românești, surprinsă într-o serie de imagini spectaculoase

1

Fotograful român Alex Robciuc a realizat o serie de imagini spectaculoase, care prezintă viața și obiceiurile tradiționale din satele maramureșene. Imaginile sale au fost preluate de cotidianul britanic Daily Mail, care spune despre acestea că ilustrează „viața în satele din Maramureș, unul dintre ultimele vestigii ale culturii medievale din Europa”.

„Viața în țara în care nu există selfie: portrete din sate românești îndepărtate, în care telefoanele cu cameră video sunt rare – iar locuitorii luptă să păstreze viu un stil de viață medieval”, este titlul articolului publicat duminică, 6 martie 2016, de redactorul Darren Boyle pe site-ul cotidianului Daily Mail, scrie ZF.ro.

Fotograful Alex Robciuc a colindat peste o sută de sate răzleţite în regiunea muntoasă pe care occidentalii o numesc „Alpii Transilvăneni”, printre care Bârsana, Strâmtura şi Breb, meleaguri unde localnicii refuză să se racordeze la tehnologia şi industria modernă. Pe toată întinderea ţinutului maramureşean, oamenii îşi trăiesc viaţa după tradiţiile ancestrale.

Fotografiile percutante, cu impact pătrunzător, realizate de Alex Robciuc, înfăţişează modul de viaţă rezervat din Evul Mediu, cu săteni ce îşi desfăşoară viaţa cotidiană, mână şi călăresc animale de povară şi cai, se deplasează în căruţe rudimentare înţesate cu nativi de toate vârstele din zonă şi cu cheflii care sărbătoresc după tradiţii. În viaţa lor nu există nicio interferenţă a tehnologiei moderne, în afara cauciucurilor pneumatice pe care le-au adoptat pentru a face mai lină călătoria de-a curmezişul zonelor muntoase.

„Portretele zugrăvesc oameni din mai multe sate răsfirate în Maramureş, ducându-şi viaţa de zi cu zi, muncind, sărbătorind, contemplând, meditând, sperând – la fel ca toţi oamenii. Particular în aceste fotografii este faptul că, spre deosebire de majoritatea oamenilor, imersaţi continuu în lumea tehnologizată, sătenii nu sunt obişnuiţi cu aparatele de fotografiat. Expresia chipurilor este complet naturală, ei nu ştiu să-şi contruiască o imagine, nu vor să pară ce nu sunt. Grimasele captate de aparatul de fotografiat sunt pure şi arată cât de complex poate fi un om în esenţa şi simplitatea lui”, se spune în material.

Prima imagine publicată în materialul din Daily Mail arată doi bărbaţi călare, care se îndreaptă spre o sărbătoare de nuntă urzită în pas cu o tradiţie veche de 800 de ani. Alte fotografii ilustrează munca oamenilor care duc o existenţă precară în zona Carpaţilor, veşmintele consacrate de tradiţie pe care le poartă sătenii, satul Breb, unde au poposit membri din monarhia britanică şi în care însuşi Prinţul Charles şi-a petrecut vacanţele.

Satele datează din secolul al XII-lea şi se numără prin ultimele vestigii ale culturii medievale europene, fotograful mărturisind că a vrut să documenteze acest mod de viaţă ce s-a pierdut în spaţiul european.

 

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine