Experimentul calității apei plate din magazine. Opinia unei persoane din domeniu

10472157_1176779985695424_1239051008185257201_n

Testul realizat de internautul moldovean Dan Denuța cu ajutorul unui dispozitiv a provocat rezonanță pe rețelele sociale și în media online. Dan a măsurat indicele TDS (cantitatea totală de săruri sau indice de mineralizare) al mai multor branduri de apă îmbuteliată. Danil Balaban, Director de Marketing Aquatrade (n.r. compania de distribuție a apei minerale „Gura Căinarului” și a apei potabile „OM” ) susține că măsurările făcute de internaut cu ajutorul unui utilaj neprofesionist diferă mult de tabloul real, iar concluziile sale sunt incorecte și induc în eroare consumatorii de apă. Vedeți mai jos poziția acestuia față de subiectul calității apelor îmbuteliate autohtone:

Producerea de apă potabilă și minerală se află sub controlul strict al statului în toată lumea, inclusiv în țara noastră. Mai multe acte legislative sunt elaborate și implementate pentru a reglementa în modul cel mai strict parametrii de calitate a apelor îmbuteliate, iar legislația RM nu doar respectă directivele europene în acest sens, ci, pe alocuri, e mult mai exigentă. Din aceste motive, pentru consumatorul de produse legale ale producătorilor autohtoni sau de import, orice „test” sau „măsurare” casnică nu e decât pierdere de bani și timp. Testele de tipul celor descrise pe blog nu aduc nicio informație despre calitatea produsului.

În primul rând, indicele TDS nu este decât unul dintre multitudinea de alți indici ai calității apei și, apropo, – unul secundar. De exemplu, două mostre diferite, având același TDS=300, pot conține diferite săruri și minerale, iar asta în timp ce una poate fi sigură, iar alta – cu adevărat toxică. Mult mai importantă este microbiologia apei, pe care acest test nu o poate determina. Anume siguranța microbiologică este evaluată întâi de toate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În al doilea rând, asemenea utilaje evaluează conductivitatea apei, recalculând-o în săruri conținute, în baza unui algoritm imperfect. În baza apei Gura Căinarului, se vede că, cantitatea estimată de săruri, indicată de „utilaj”, este 1.470, în timp ce cantitatea reală (indicată pe ambalaj) este de cca 2.700 mg/l.

Astfel, datele indicate de „utilaj” nu sunt veridice și nu aduc nicio informație obiectivă sau utilă.

În al treilea rând, concluziile corecte fot fi trase doar după ce se ia cunoștință de clasificarea apelor, care le separă în ape potabile, ape minerale, ape medicinale, fiecare având propriile norme și acte de calitate – fiecare țară cu ale sale. Și nu este corect să facem referire la normele agenției (EPA) United States Environmental Protection în cazul apelor potabile. Da, în SUA cantitatea totală a mineralelor din apa potabilă nu trebuie să depășească 500mg/l, dar în Republica Moldova și în Europa apele potabile conțin, conform regulamentelor, o cantitate de minerale de până la 1.000 mg/l. Cultura consumului de apă și alimente în SUA este absolut diferită. Consumând o apă aproape distilată, ei compensează nivelul natural de mineralizare printr-o mulțime de suplimente și vitamine artificiale. În majoritatea statelor europene este răspândit pe larg consumul apelor minerale naturale, al căror indice de mineralizare depășește cu mult 1.000 mg/l. Anume din această categorie face parte apa moldovenească Gura Căinarului.

Singura metodă obiectivă de determinare a calității apei este analiza fizico-chimică și bacteriologică detaliată. Și aceasta în condițiile în care rezultatele sunt apreciate exclusiv de către specialiști calificați. Și doar specialiștii pot efectua și comenta cercetările cu referire la impactul unui anumit tip de apă asupra sănătății omului, determinând dacă aceasta este sigură, toxică sau, dimpotrivă, medicinală.

De aceea, în asemenea situații, producătorul de ape îmbuteliate „Rusnac-MoldAqua” propune tuturor doritorilor să ceară explicații specialiștilor companiei, Ministerului Sănătății sau serviciilor de relații cu publicul ale organizațiilor internaționale oficiale și să nu inducă în eroare opinia publică prin publicații neprofesioniste, dar rezonante.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine