(video) Unde au ajuns și ce fac acum două din absolventele gimnaziului-internat din Strășeni

protv-595×335

În luna iunie 2015, publicam pe site un reportaj video emoționant despre absolvenții gimnaziului-internat din Strășeni, care au avut parte de o petrecere care cu greu putea fi numită bal de absolvire. Elevii s-au adunat în cantina școlii ca să-și ia rămas bun de la internatul ce le-a fost casă și de la profesorii care le-au fost ca părinți. În loc de rochii de prințese, pantofi cu toc și chiote de veselie, așa cum suntem obișnuiți să vedem la balurile de absolvire, la petrecere au persistat lacrimile și îngrijorarea pentru ziua de mâine.

ProTV Chișinău a realizat o continuare a materialului pentru a ne arăta unde au ajuns două dintre absolventele Școlii internat de la Strășeni, Alexandra și Tatiana, povestea cărora ați văzut-o vara trecută. Acum tinerele stau în condiții care pentru ele par un adevărat lux. Alături de alte câteva zeci de fete, rămase orfane și fără niciun ajutor, acestea locuiesc în două case impunătoare de la Ialoveni. Acolo tinerele au de toate – mâncare de ajuns, haine câte își doresc și chiar produse cosmetice. Casele au fost amenajate și sunt întreținute de o fundație religioasă din Statele Unite.

Pe Alexandra am cunoscut-o la balul de absolvire de la școala internat din Strășeni, cel pe care l-au petrecut mai mult pe întuneric din cauza unei pene de curent. Venise cu rochia împrumutată. În întunericul din sala, Alexandra își vedea și viitorul în beznă. Dar iat-o astăzi într-o casă în care condițiile sunt dintre cele mai bune. Alexandra și-a prezentat locuința și și-a arătat dormitorul pe care îl împarte cu o colegă. Fata a ajuns în grija statului după ce a rămas fără grija părinților, deși ambii sunt în viață. „Mama a plecat, iar tata a început să bea. M-au luat de la primărie și m-au dus acolo. Mama te-a vizitat vreodată? Nu, niciodată nu am mai văzut-o.

La Ialoveni tânăra are de toate – garderoba îi este plină de haine după bunul ei plac, iar la bucătărie are acces oricând își dorește. Abia aici învață să gătească și să se descurce singure. La internat mâncau ce li se dădea la cantină.

Pentru că are unde să locuiască, Alexandra învață la liceu, iar după asta va putea merge la Universitate. Pentru absolvenții internatelor acesta este un lux – cei mai mulți sunt nevoiți să meargă la școli profesionale pentru că acolo li se dă cămin și posibilitatea de a face repede un ban.

Tot în această casă este și colega ei de clasă, Tatiana. Ea își dorea sa devină arhitect, dar nu-și imagina că își va putea urma visul. Acum este elevă la Colegiul de Construcții, la specialitatea arhitectură. „După trei ani de studii o să pot să-mi găsesc un loc de muncă, dar o să pot și să urmez o facultate.” Un tânăr moldovean stabilit în Statele Unite, care și-ar fi dorit să devină arhitect, dar a renunțat, alegând să plece la muncă peste hotare, o susține după ce a văzut reportajul despre balul de absolvire. „Îmi dă aproximativ 100 de dolari pe lună. Îmi cumpăr rechizite și din ce îmi rămâne îmi ajut și sora mai mică.

În total, 36 de fete sunt cazate în două case comunitare din Ialoveni, finanțate de Casa Stela, o organizație din Statele Unite. Multe absolvente orfane și-ar dori să ajungă aici, dar locuri sunt puține. În Chișinău există o astfel de casă și pentru băieți, în care sunt cazați 14 absolvenți orfani. Acum organizația construiește o nouă casă pentru fete, mult mai mare, în care vor mai fi aduse tinere rămase fără sprijin.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine