(foto, video) Povestea Anei Bivol – tânăra violonistă, profesoară la o școală de muzică din Chicago

page

Se întâmplă tot mai des să vă prezentăm poveștile unor tineri care își făuresc succesul în diferite țări ale lumii. Ana Bivol este una dintre ele. Povestea ei impresionează nu doar pentru că are o experiență de peste două decenii în domeniul muzicii sau pentru că a făcut studii superioare la una dintre cele mai prestigioase universități din lume, dar și pentru că la 28 de ani, tânăra este profesoară de vioară în orașul american Chicago.

S-a născut la Chișinău în familia violonistului Andrei Bivol, Maestru în Artă, artist al orchestrei „Folclor”. A început să cânte la vioară pe când avea cinci ani, iar talentul de care dădea dovadă tânăra i-a motivat pe părinți să o dea la școala de muzică. A urmat Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, iar mai apoi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, secția Vioară Clasică. La liceu participa la diferite concerte, printre care și Concursul Internațional „Eugen Coca”, unde s-a clasat pe locul trei. De asemenea, a prezentat numere pe scenele Sălii cu Orgă, Palatului Național, Filarmonicii Naționale.

În anii de studii la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, paralel, era angajată la Orchestra de Cameră a Teatrului National „Mihai Eminescu”, și, totodată, colabora cu Orchestra Simfonica a Filarmonicii „Serghei Lunchevici” și cea populară, „Folclor”. În anul 2010 a susținut, împreună cu colega sa Anastasia Vîrlan, primul concert în incinta Sălii cu Orgă. În urma unui concurs riguros, în perioada anilor 2007 – 2010, violonista a devenit membră a Orchestrei Simfonice a țărilor CSI, Federația Rusă.

1459326_638531779502879_1161053742_n (1)
Photo Credit: Facebook/Ana Bivol
Ana Bivol Photo Credit: Facebook/Ana Bivol

Chiar dacă succesul îi surâdea la tot pasul, dorința de a deveni un muzician mai bun a determinat-o pe Ana să-și continue studiile în străinătate. Astfel, a aplicat la cursurile masterale la DePaul University din Chicago. „Am plecat în Statele Unite singură, având cu mine doar experiența și cunoștințele. Inițial, mi-a fost greu. Necunoașterea foarte bine a limbii, lipsa prietenilor, părinților… însă acel moment a reprezentat maturitate mea. Pentru a fi admisă la Universitate, am susținut audiții, în urma cărora erau selectați cei mai buni, iar ulterior, examenul Toefl, pe care l-am luat din prima. Totodată, am reușit să fiu selectată ca membră a orchestrei universității, fapt ce m-a dus în mijlocul multor concerte solo, unde am învățat să mă dedic scenei”, mărturisește violonista.

După o perioadă de jumătate de an de studii la Chicago, Ana a început să predea în privat câtorva elevi, iar ulterior, s-a angajat într-o companie ce oferă servicii muzicale pentru diferite evenimente. Astfel, paralel cu studiile, tânăra a început să lucreze în domeniul muzicii.

Photo Credit: Facebook/Ana Bivol
Photo Credit: Facebook/Ana Bivol

După absolvirea Masteratului cu Distincție, în Vara anului 2013, ca rezultat al unei audiții de succes, Ana a fost aleasă membră a faimosului festival Internațional „Bowdoin” Brunswick statul Maine, eveniment unde vin cei mai buni profesori din toate universitățile lumii. Acolo, tânăra a participat la concerte pe aceeași scenă cu muzicieni de excepție.

În 2014 a primit Diploma de Gradul 3 de la Guvernul Republicii Moldova împreună cu Mențiunea Excelență Academică pentru Moldova din partea Galei Studenților Originari din Republica Moldova. În același an, a devenit Finalista Ligii Studenților Români din Străinătate pentru Excelență Academică. Ulterior, a câștigat interviul pentru a preda vioara în Școlile Solo Classic, dar și la Logos Christian Academy School of Music, unde tânăra își pregătește studenții pentru diferite recitaluri, concursuri.

Chiar dacă este departe de casă, artista nu uită de tradiții, cultură și cântec moldovenesc. „În Chicago sunt mulți moldoveni, iar împreună participăm la diverse evenimente culturale, care au specific mioritic. Începând cu anul 2012 sunt membră a trupei „Artistic Group”. Împreună, încercăm să menținem viu spiritul de acasă. În cadrul recitalurilor, moldovenii întotdeauna ne susțin și sunt bucuroși de melodiile ce te duc cu gândul acasă.”

Photo Credit: Facebook/Art Gr
Cu Gheorghe Țopa la Sacramento CA Photo Credit: Facebook/Ana Bivol

Vorbind despre planuri de viitor, talentata tânără a precizat că își dorește să combine cele două pasiuni ale sale: pedagogia și muzica. „Voi continua să dau audiții în diferite orchestre, vreau sa colaborez cu cât mai mulți dirijori, soliști, instrumentiști. Aș dori să am o activitate concertistică foarte diversă, să inspir noi generații de muzicieni, să transmit studenților mei toată informația ce am acumulat-o. Totodată, mă gândesc să aplic și la studii în Doctorat și să câștig o audiție la una dintre cele mai puternice orchestre din lume.”

Visuri mărețe, planuri multe și dor de casă. Totuși, ar trece oceanul doar dacă în Moldova ar fi remunerată decent pentru munca sa. „În America muncesc mult, este adevărat, dar sunt apreciată pentru ceea ce fac. Îmi doresc să vin în Moldova pentru a susține o serie de concerte, însă m-aș întoarce acasă doar dacă mi-aș putea asigura un trai decent, cântând sau predând muzică clasică. Eu sunt îndrăgostită de muzica populară, dar muzica clasică este cariera mea. Din păcate, nu cred că aceasta este apreciată la justa valoare la noi în țară.”

Photo Credit: Natasha J Photography
Photo Credit: Facebook/Katherine Tess

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine