(vox) Ce cred tinerii din Moldova despre legea antitutun?  

4395320828_7d6f1ddf30_b

În contextul noului pachet de legi antitutun votat în luna mai a anului trecut și care a fost publicat în Monitorul Oficial în septembrie, ne întrebăm cât este de aplicabilă inițiativa legislativă și cât de clar este aceasta prezentată societății civile, astfel încât să aibă rezultatele scontate. Echipa #diez și-a propus să studieze mai multe aspecte ale acestei legi, iar în următoarea perioadă vom încerca să înțelegem în ce măsură legea antitutun educă un fumător responsabil. În continuare vezi ce cunosc tinerii noștri despre lege și ce părere au despre ea.

martaMarta, 28 de ani, lucrează în media

Nu cunosc exact care sunt prevederile noii legi. Se vorbește demult despre ea și deja de multe ori am auzit anumite pronosticuri de implementare, dar nimic nu este prea clar. Știu că e vorba de a fi interzis fumatul în spațiile de pe lângă instituțiile medicale, de învățământ, oficii. Ceea ce discutăm cu prietenii este restricția de a fuma în orice spațiu public – parc, stradă sau orice implică „afară”. Problema apare în modul în care aceasta va funcționa. Spre exemplu, chiar dacă voi fi într-un loc unde nu e nici suflare de om, nici bloc locativ măcar, nu voi avea voie să aprind o țigară? Și dacă e așa cum se aude – aceasta va discrimina orice fumător, care fumează din propria alegere și care se trezește acum fără niciun spațiu unde să-i fie permis acest lucru. Știu că în EU este strict interzis fumatul în localuri, ceea ce nu este neapărat rău, dar în schimb ești liber să fumezi la terase, ceea ce la noi va fi interzis, din câte am înțeles. Până la urmă, e mai mult vorba de educație… atunci când fumezi în parc, nu fumezi lângă terenurile de joacă, nu te așezi să fumezi lângă o bancă pe care stau copii. Îmi dau seama că fumatul meu îi afectează și pe cei din jur, de asta consider că trebuie să fie zone special amenajate pentru fumători.

 

stefanȘtefan, 25 de ani, lucrează în domeniul sănătății publice

Citisem prima dată în mai 2015, cum că se preconizează să fie interzis fumatul în spațiile publice; spații și localuri închise; stații de așteptare a transportului public; pe teritoriul instituțiilor de învățământ și medicale; cât și alte chestii tehnice prin care s-ar interzice comercializarea produselor de tutun între orele 22.00 și 8.00, similar cu alcoolul, și renunțarea la țigări cu arome sau mentolate. Nu am monitorizat procesul de adoptare a legii, dar știu că ar trebui sa intre în vigoare începând cu luna mai 2016 și deja unele localuri publice au interzis fumatul în anumite încăperi neaerisite și au amenajat spații speciale pentru fumat, din păcate prea puține. Șansele de implementare a acestei legi sunt aceleași ca și în cazul altora ce presupun introducerea unor restricții – dacă vor fi aplicate amenzi pentru încălcări, va fi schimbare, dacă nu, atunci se va transforma într-un mecanism nou de corupere bilaterală, activă și pasivă, unde autoritatea are o pârghie de presiune. Sunt de acord cu toate prevederile care ar încuraja populația fumătoare să se debaraseze de acest viciu. De multe ori persoanele asupra cărora acesta are cel mai negativ impact sunt persoanele nefumătoare, care sunt expuse fumatului pasiv. De aceea, aspectele interdicțiilor ce țin de spațiile publice și dreptul persoanelor nefumătoare de a respira un aer curat ar trebui monitorizate și respectate în primul rând.

 

avatarFemeie, 24 de ani, jurnalistă

De fapt, fumător fiind, sunt de acord cu majoritatea noilor prevederi din lege, în special cu interzicerea fumatului în spațiile publice închise și semi-închise. Da, ar suna straniu, dar urăsc localurile unde se fumează, pentru că oamenii nu-și cunosc măsura și consumă tabacul ăsta fără pauză, făcându-le neplăceri și prietenilor care, vor ei sau nu vor, fumează pasiv. În plus, pe lângă N-probleme de sănătate pe care fumatul le provoacă (și de care eu sunt conștientă, așa că nu doresc sfaturi de „lepădat fumatul”), mai este și mirosul oribil care rămâne zile în șir pe haine, mai poți să lovești din greșeală pe cineva cu țigara aprinsă, ceea ce se întâmplă foarte des; se mai aruncă și mucurile pe jos, pentru că omul ăla care e ocupat să danseze nu vede scrumiera nicăieri, dar și e lenos cumva să o caute. Două chestii care m-au deranjat în lege sunt: 1) permanenta amânare a implementării acesteia; 2) un punct destul de exagerat – interzicerea comercializării țigărilor între 22.00 și 8.00. E un pic cam stupid. În rest, totul e aplicabil și, cel mai important – „răbdabil”. Nu se va întâmpla nimic dacă nu vei fuma pe stradă, lângă școală/ universitate, lângă spitale sau în stații.

 

mihaiMihai, 21 de ani, student UTM

Legea are origini europene și este binevenită. Fumatul este viciu dur și trebuie interzisă manifestarea lui publică. Totodată, ar fi corect sa fie spații special amenajate la îndemână. Sper însă ca legea să fie dură, pentru că acum fumatul este prea accesibil. Oricine poate cumpăra și fuma neștiind cât de repede poate deveni dependent. Cred că, și producția de țigări ar trebui redusă și prețurile mărite de trei-patru ori (cele mai ieftine țigări din UE sunt cele din Moldova). Mă încântă ideea că în adolescență, descendenții noștri nu vor avea acces atât de liber la țigări.

 

tudorTudor, 28 de ani, antreprenor

Legile care îngreunează și scumpesc fumatul fac bine națiunii. Urmările acestor legi sunt de obicei urmatoarele: populația fumează mai puțin, copiii se nasc mai sănătoși. Pe lângă asta, oamenii se trezesc și mai fericiți (cei care au lăsat fumatul o să înțeleagă). Pot să spun că aceste legi sunt nu doar bune, ba chiar și necesare.

 

 

 

veronicaVeronica, 31 de ani, lucrează în domeniul resurselor umane

Sunt la curent cu foarte puține din prevederile legii, nici nu sunt sigură dacă e validă deja sau dacă funcționează. Ceea ce știu este că interzice fumatul în locurile publice. Deși sunt fumătoare, sunt în mare parte de acord cu această inițiativă. Moldovenii, în mare parte, nu au cultură socială, nu cunosc eticheta elementară și nu prea au respect pentru ceilalți. La noi se fumează unde se  nimerește și se aruncă mucul de țigară tot acolo. Desigur, o parte din vină o au și autoritățile publice – nu o dată am mers câteva cartiere cu mucul de țigară în mână, neavând unde să-l arunc. Pe lângă terenurile de joacă pentru copii, în curțile școlilor și grădinițelor – fumătorilor nu prea le da în cap că nu e ok să fumezi acolo. În afara pericolului fumatului pasiv, treptat, expunem minorii unei imagini constante de om fumător. Presupun că, din moment ce vor dispărea mai multe posibilități de a fuma oriunde, se va reduce numărul de țigări fumate. Sunt sigură că vor exista altercații între autorități, nefumători și noi, fumătorii, care ne-am obișnuit să fumăm în orice loc. Evident, e necesară rezervarea de spații special destinate acestui proces. Fumătorii sunt în număr foarte mare și, le place sau nu nefumătorilor, trebuie să existe o balanță echitabilă pentru toți membrii societății – și cei care fumează și cei care nu.

 

mihai2Mihai, 21 de ani, student

N-am întâlnit fumători pe care i-ar enerva noua lege. În mare parte o tratăm glumind că, mă rog, trebuie să fumăm toate țigările până la 31 mai. Un motiv în plus de a lăsa fumatul. Nu sunt la curent cu partea legislativă… Știu doar că fumatul va fi interzis în locurile publice și că amenzile vor fi foarte mari, iar după ora 22.00, comercializarea țigărilor va fi interzisă. Idee nu am dacă această lege va atinge scopul dorit. Ca să fiu solidar cu fumătorii și deopotrivă cu mine, îmi voi permite o doză de cinism și scepticism și voi spune că mai degrabă se lasă toți de fumat, decât se mută toate gheretele la 200 de metri distanță una de alta. Orașul ăsta, mai ales, nu e gata de așa jertfe. Și dacă n-aș face-o pe deșteptul, aș zice că salut această lege. Salut, lege.

 

avatarBărbat, 34 de ani, specialist în comunicare

Legea anti-tutun, în forma actuală, avantajează sistemul de sănătate moldovenesc, în detrimentul micilor întreprinzători din Horeca, pe care îi va lovi puternic prin interzicerea totală a fumatului în spațiile de deservire publică. Îmi doresc ca această lege să fie consultată cu toate părțile care pot fi afectate și îmbunătățită corespunzător. Părerea mea e că legea anti-tutun are potențialul de a fi mai flexibilă și mai ușor de respectat, fără a fi neapărat mai permisivă.”

 

***

Deși pachetul de legi a fost publicat în Monitorul oficial în septembrie 2015, prevederile acestuia intră în vigoare pe etape. Spre exemplu, de la 1 ianuarie au intrat în vigoare amendamentele care interzic publicitatea la țigări, de la 31 mai vor intra în vigoare prevederile care interzic fumatul în spații publice, iar din 2020 vor fi interzise țigările aromatizate etc. Până acum, multe din prevederi au fost tratate cu scepticism. Mai mulți experți susțin că legea a fost aprobată în grabă sau chiar în mod intenționat au fost admise incoerențe și prevederi care se bat cap în cap și care o fac aproape inaplicabilă. Mai mult decât atât, din cauza zvonurilor și a lipsei de informare, mulți cetățeni nu cunosc aspectele legii și sunt induși în eroare, precum ar fi interzicerea comercializării țigărilor între 20.00 și 8.00, fapt ce reprezintă un fals și nu este prevăzut de lege.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine