8 lucruri pe care nu le știai despre femeile din Moldova

1
Foto:Photo Credit: ziarulunirea.ro

Platforma pentru Egalitate de Gen lansează infograficul „8 lucruri pe care nu le știai despre femeile din Moldova”, pentru că dincolo de felicitări, autoritățile trebuie să își asume un angajament ferm pentru a soluționa problemele cu care se confruntă femeile din Republica Moldova.

1. În anul 2011, 63,4% femei din Moldova au declarat că au fost supuse pe parcursul vieții diferitelor forme de violență (fizică, verbală, psihologică, sexuală) din partea soțului/partenerului.

2. În anul 2015, 42,2% bărbați din Moldova considerau că dacă o femeie a fost violată, înseamnă că ea însăși a provocat această situație.

3. Salariul mediu al bărbaților este cu 12,4% mai mare decât cel al femeilor. Dacă în anul 2014, salariile femeilor ar fi fost egale cu cele ale bărbaților, acestea aveau să obțină în medie cu 7.620 de lei mai mult.

4. Ponderea femeilor deputate în Parlament nu s-a schimbat pe parcursul ultimilor 10 ani. După alegerile din 2005 femeile constituiau 20,9% din numărul deputaților, după alegerile din 2014, procentul femeilor a ajuns la 20,8%.

5. Femeile din politica moldovenească sunt mult mai sărace comparativ cu bărbații. Deși în alegerile din 2014, procentul femeilor candidate era de 30,5%, veniturile acestora constituiau doar 8,1% din veniturile declarate de către toți candidații.

6. În anul 2014, pensia medie a bărbaților era cu 17% mai mare decât pensia medie a femeilor. În Moldova, nivelul sărăciei crește odată cu vârsta, iar 2/3 din pensionari sunt femei.

7. Deși legea oferă posibilități egale ambilor părinți, 98% din persoanele care utilizează concediul de îngrijire a copilului sunt femei. În Republica Moldova acest concediu este cel mai lung, comparativ cu țările Uniunii Europene, și unul dintre cele mai prost plătite.

8. În anul 2005, tocmai 50% dintre alegătorii Republicii Moldova considerau că bărbații sunt mai capabili să facă politică, comparativ cu femeile. În 2014 doar 20% din respondenți mai consideră acest lucru.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine