Tineri care lucrează la stat. Mariana Ursachi: Munca de funcționar public îți oferă adrenalină

IMG_9355-1 (1)

Statul este viitorul, iar viitorul sunt tinerii. Continuarea acestui silogism este tinerii sunt statul. Pentru a verifica acest lucru, echipa #diez a pregătit o serie de interviuri despre tinerii care lucrează în cadrul instituțiilor de stat. Care este realitatea lor și care este forța care-i mișcă înainte descoperim în cadrul acestui proiect.

Pașaportul angajatului

Nume: Ursachi
Prenume: Mariana
Studii: Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept
Hobby: Timpul liber îl petrec plimbându-mă. Îmi plac emisiunile documentare, cele despre știință. Atunci când am o oră liberă caut un film care îmi povestește despre anumite descoperiri și cred că am petrecut acea oră și cu folos, și plăcut. În acest sens Discovery este canalul meu preferat.
Instituția statului unde activează: Agenția Națională pentru protecția Concurenței
Salariul la stat: Salariul la stat nu este unul foarte motivant. Dacă atunci când ești tânăr lucrezi mai întâi din entuziasm, peste un timp ești pus față în față cu realitatea. Eu, de exemplu, am avut salariu mai mare la serviciile precedente și, totuși, am optat pentru un transfer, pentru că aici mă simt utilă. Am mers conștientă la un serviciu cu un salariu mai mic, dar care îmi oferă confortul să ajut societatea. Necesitățile și realitatea zilnică oricum trebuie înfruntată, iar acel salariu prevăzut pentru debutanții în funcții publice, evident, nu este suficient.
Apogeul carierei: Am ambiția de a crește până în vârful piramidei în domeniul în care activez, eu cred că e normal și sănătos acest lucru. Totuși, trebuie să fiu mereu pregătită că scopurile dorite ar putea să nu fie realizate. Pentru funcții înalte trebuie să corespunzi, codiția de bază ar fi conștientizarea faptului că o funcție mai mare presupune mai multe responsabilități.
Peste cinci ani: E sănătos și e firesc să vrei mai mult și să tinzi spre creștere. Eu am să lupt pentru acele locuri unde cred că am să fac față.
Republica Moldova peste cinci ani: Peste cinci ani vom avea o țară mai bună. Cum? Simplu, dacă fiecare dintre noi își va îndeplini atribuțiile de la serviciu cu devotament.

„A lucra în serviciul public este interesant, simți că ești util societății”

Cât am fost studentă, primii ani de studenție, evident că nu știam încă în ce domeniu aș dori să activez. După facultate am activat puțin timp în domeniul privat. Nu m-am regăsit acolo. Simțeam că aș putea face altceva, mult mai folositor societății. Atunci am avut ocazia să încept să lucrez în serviciul public. Mi-a plăcut mult acest lucru. Este un serviciu care necesită dedicație totală, curaj, profesionalism și multă multă răbdare. De asemenea, a lucra în folosul societății este foarte interesant. În domeniul privat este mai mult o muncă specifică, acolo fie realizezi anumite contracte, litigii, fie reprezinți compania în instanța de judecată. Munca la stat presupune domenii mai interesante. Mi-a plăcut să lucrez la Consiliul Concurenței, la Oficiul Teritorial Chișinău, o subdiviziune a Cancelariei de Stat. Îmi place să văd cum are loc procesul de actualizare a legislației în anumite domenii.

 

Phoo Credit: Mariana Ursachi
Photo Credit: Mariana Ursachi

Stereotipurile față de meseria de  funcționar public

Eu sunt consultant superior în cadrul direcției relații contor din cadrul Cancelariei de Stat. Atunci când spun cuiva care este jobul meu, la început este mirat și sceptic față de seriozitatea denumirii funcției mele, dar după ce îi explic atribuțiile mele, cu ce mă ocup, atunci înțelege că munca mea este una foarte necesară pentru propria lui siguranță. Fiecare profesie are riscul său. În cazul meu există riscul să lucrezi în acest domeniu ani buni, iar mai apoi să-ți dai seama că ai dorit să faci altceva. Cred, totuși, că sunt la locul potrivit acum. Îmi place să mă simt utilă societății.

„Odată ce obții informație, obții și experiență, apoi încredere, apoi succes”

Pentru mine cel mai greu a fost la început. Nu am avut la dispoziție o perioadă de acomodare în domeniul în care activez. Am fost nevoită să prind totul din mers, poate chiar din fugă. Am trecut direct în brazdă. Activitatea la Cancelarie presupune un anumit limbaj, anumite formulări și tot așa, dar timp de o lună, două, trei m-am acomodat și apoi căpătat informație, iar mai apoi și încredere. Atunci când ai încredere în munca depusă, obții succes.

 

Photo Credit: Mariana Ursachi
Photo Credit: Mariana Ursachi

Jurământul funcționarului public, un moment emoționant

A fost emoționant momentul când mi s-a oferit acel certificat care a confirmat faptul că am devenit funcționar public. După șase luni de probă, eu, împreună cu alți colegi, am primit autoritatea de a activa în acest domeniu ca funcționar. Am simțit că mi s-au dat în mâini niște chei care ar ajuta la soluționarea problemelor societății.

„Activitatea de funcționar public îți poate aduce atâta adrenalină!”

Colectivul meu este unul de peste treizeci de ani, unul matur și responsabil. Toți suntem convinși că fiecare trebuie să-și execute serviciul cu pasiune. În cazul meu și al colegilor mei, pasiunea vine din conștientizarea că suntem utili și necesari societății. Atunci când se elaborează un proiect și noi îi vedem începutul și evoluția, atunci chiar simți că ai făcut ceva și că munca ta aduce folos. Activitatea de funcționar public câteodată îți oferă foarte multă adrenalină. Se întâmplă cazuri pe care le monitorizezi doi ani, mergi prin instanțe, găsești soluții și atunci când obții victoria, simți că ai fost deja remunerat pentru timpul pierdut și pentru munca depusă.

 

Photo Credit: Mariana Ursachi
Photo Credit: Mariana Ursachi

„Victoria vine întotdeauna după o bătălie”

Cea mai interesantă experiență am avut-o în timpul campaniei electorale din comuna Grătiești, unde am fost primar interimar al comunei. A fost o experiență de exepție pentru un tânăr. În activitatea de la Agenția Națională pentru Protecția Concurenței am stat în spatele raportului cu privire la contoarele de apă, cazul de la Apă Canal Chișinău, atunci când se încerca să se demonstreze că prestatorul de servicii trebuie să-și pună din propriul cont unitatea de măsură. Până atunci persoanele fizice și juridice achitau ele însele pentru această unitate. Eu am fost executorul raportului. Am fost fericită când am văzut și reflectarea în presă a acestui caz. Un alt dosar pe care fost complicat să-l câștigăm a fost cu atribuirea ilegală a mai mult de 30 de terenuri dintr-o suburbie a Capitalei. A fost o bătălie grea. La proces veneau persoanele ale căror terenuri le-au fost atribuite, adică și psihologic era destul de complicat. După aceste cazuri am ajuns la concluzia că, dacă depui efort, perseverență și răbdare, atunci se poate. Funcționarul public ar trebui să fie comunicabil, să aibă răbdare, indiferent de dispoziție și de circumstanțe, să fie imparțial și integru. Dacă nu deții aceste calități, atunci apar fustrări din ambele părți.

Corupția funcționarului public? Nu, nu am auzit!

În cazul corupției totul depinde de atitudinea funcționarului public. Dacă se lasă loc de interpretări ale anumitor situații, atunci oamenii care vin la un funcționar public ar putea încerca să-l mituiască. Dacă este însă determinat și se pronunți ferm asupra atribuțiilor sale, atunci oamenii se feresc de funcționarul public care își știe bine meseria. Ei nici nu vor intenționa să-l mituiască.

 

Photo Credit: Mariana Ursachi
Photo Credit: Mariana Ursachi
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine