A treia ediție a Salonului Național de Broderie de la molDeco vine să cuprindă sufletele îndrăgostite de tradiții, cu culoare, cu cele mai diverse tehnici de brodare, colecții deosebite ale artiștilor din România și Moldova, dar și un concurs pe măsură. Expoziția va fi deschisă până la 19 martie 2016, până când puteți merge și vota în cadrul concursului lucrările care vă plac mai mult, pentru că, pe lângă premiile acordate de juriu, una din zecile de lucrări participante se va bucura de premiul „Simpatia publicului”.
Ochii ți se fâsticesc prin amestecul de culori și de tradiție frumoasă expusă în cadrul Salonului Național de Broderie. Evenimentul de deschidere a adunat la un loc oameni cu admirație pentru frumos, participanți, vizitatori care s-au grăbit să-și voteze simpatia sau să cumpere din lucrările aflate în vânzare.
Stela Moldovanu, director molDeco: A treia ediție a Salonului a reușit să iasă din hotarele Moldovei. Este o extindere frumoasă, pentru că astfel reușim să unim cele două maluri prin tradiții, autenticitate și lucru manual. Așteptăm în continuare părerea vizitatorilor expoziției până la 19 martie, când o să aflăm ce broderie este Simpatia publicului. Am încercat să acoperim diferite tehnici de broderie, diferite stiluri, nu am ales o anumită tematică, am vurt ca totul să fie deosebit. Foarte puține lucrări expuse sunt de vânzare, pentru că oamenii le-au făcut în mare parte pentru ei, pentru casele lor, pentru a le dărui celor dragi. La anul mergem mai departe în România și aducem mai multe colecții de acolo. Poate facem un concurs și între lucrările de aici și de acolo. Cel mai important este să descoperim în continuare talente noi.
Anul acesta concursul a fost jurizat de personalități marcante din domeniul culturii în frunte cu Dna ministru al Culturii, Monica Babuc, Maria Cristea, Lucia Berdos (Berd`s), Oxana Lungu (Lia Fia), Viorica Nagacevschi (KLumea), Mihaela Ivana (România) și Vasile Botnaru (Europa Liberă), care au ales „Cea mai deosebită lucrare”. Rezultatele vor fi făcute publice însă la sfârșitul expoziției, pentru că vizitatorii își aleg încă broderia preferată până pe 19 martie.
Primele trei locuri alese de juriu vor primi certificate valorice în sumă de 1.200, 800 și 500 de lei de la compania specializată Luca-S, iar firma producătoare de seturi Broderie Art va oferi altor trei participanți certificate în valoare de 300 de lei, precum și un premiu special pentru fidelitate.
Câștigătorul cu titlul Simpatia Publicului, votat în exclusivitate de vizitatori, va obține un certificat dedicat frumuseții și relaxării, în sumă de 1.500 de lei, oferit de SPA by BERD`s. Mai mult decât atât, după expoziție, câteva dintre cele mai autentice lucrări vor fi expuse în incinta hotelului BERD`s, pentru a putea fi admirate în continuare într-un spațiu public.
Dincolo de lucrările din concurs, sunt expuse și o serie de obiecte decorative, gentuțe și bineînțeles bijuterii cu elemente de broderie, ale oamenilor talentați: ii și costume naționale inedite oferite cu generozitate din colecțiile lor particulare de Veronica Arpintin, Oxana Lungu și Viorica Nagacevschi, ii reconstituie din muzeu de tânăra Diana Ciobanu, creațiile brodate ale lui Adrian Grajdieru, care la 12 ani se întrece cu cei mai experimentați artiști.
Adrian Grajdieru, 12 ani: Brodez papioane și diferite lucrări, pe care le port eu sau le ofer în dar. Am învățat să brodez de la mama încă de când aveam opt ani, atunci când îmi brodam ursuleții de pluș, legumele, fructele, așa încât acum casa noastră arată mai mult ca un muzeu.
Oxana Marcu: Colecția mea se inspiră de la oameni, oameni care apar în viața fiecăruia și care sunt alături de noi la diferite etape ale vieții. În colecția mea se regăsesc mai mulți oameni de creație, care transmit tradițiile.
Tot aici puteți admira colecțiile artiștilor din România: bijuteriile Mihaelei Ivana și „tricourile faine” de la Mândra Chic. Banii din vânzarea tricourilor Mândra Chic vor merge în totalitate pentru o cauză socială: vara viitoare, 15 copii basarabeni vor merge împreună cu Savatie Baștovoi la o tabără de creație în județul Sălaj, acolo unde umblau cândva dacii liberi.
Mihaela Ivana, jurat: Am ales în funcție de tehnicile folosite. Eu în sine sunt o lucrătoare de broderie, iar aprecierea pornește și de la a înțelege ceea ce omul a lucrat. Am vrut să trec însă mai departe de subiectivitate și să analizeze fiecare lucrare. Am apreciat mult lucrările în care s-a creat liber și creatorii au ieșit din șabloane. Pe de altă parte, am adus la expoziție și bijuteriile mele din colecția „Portul tradiției”. E o colecție care a născut în 2013 și crește continuu prin forma și complexitatea motivelor. E o colecție care are un mesaj. Purtând simbolul, porți și tradiția mai departe.
Seara de deschidere a fost condimentată și de prezentările colecțiilor designerilor Soulmates și Irina Madan, care utilizează nespus de rafinat și reușit broderia în ținutele lor.
Tatiana, vizitatoare: Îmi place să urmăresc ceea ce se creează, pentru că sunt pasionată de lucrul manual. Îmi place să brodez, dar nu o fac la nivel profesionist. Azi am fost încântată de idei și de culori.
Salonul Național de broderie va fi deschis pentru publicul larg până la 19 martie 2016, pe adresa bd. Moscova 14/1. Intrarea este liberă. Toți vizitatorii au posibilitatea să voteze lucrarea preferată, care va primi premiul Simpatia Publicului. Organizator și gazdă a expoziției este art-salon molDeco.