Altfel de curiozități despre Mărțișor

1
Foto:Photo Credit: radioiasi.ro

Două ațe, una roșie și alta albă, au devenit simboluri identitare pentru noi. Ele prevestesc legende, formează mituri, păstrează istorie. An de an Mărțișorul ne reamintește de unicitatea spațiului românesc și ne face să-l purtăm cu mândrie. De 1 martie, #diez ți-a pregătit niște curiozități despre acest simbol. Citește-le și gândește-te, tu ce mai cunoști despre Mărțișor?

#. Știaţi că… Luna Martie era prima lună a anului pe vremea geto-dacilor?
Astfel, prima zi a noului an geto-dac era în data de 1 martie, iar calendarul avea două anotimpuri: vara şi iarna. Marţisorul era considerat un talisman norocos, oferit de anul nou împreună cu urările de bine, sănătate, dragoste şi bucurie.

#. Știați că… Numele lunii martie vine de la Marte, zeul roman al războiului?

Această lună era considerată o lună favorabilă începerii războiului. Până în anul 45 î. Hr. anul începea la 1 Martie. Dupa această dată, Iulius Cezar introduce Calendarul iulian și începutul anului este considerat 1 ianuarie.

#. Știați că… 1 Martie este în calendarul ortodox ziua Evdochiei?

În ziua de 1 martie în Calendarul Ortodox este marcată o femeie martir, numită și Dochia. Sărbătoarea este de fapt specifică timpurilor creștine, iar Dochia este un personaj păgân.

#. Știați că… La începuturi, mărțișorul era o monedă?

La începuturi, mărțișorul consta dintr-o monedă de aur la care se atașa o sfoară făcută din două părti răsucite, una roșie și alta albă, pe care copiii și oamenii obișnuiau să o poarte la gât. Există credința, conform căreia, această amuletă aducea noroc și fericire. Fetele purtau mărțișorul până când înfloreau copacii, moment în care legau mărțișorul de trunchiul unui copac, iar cu moneda își cumpărau brânză, pentru a avea o față albă și frumoasă tot anul.

#. Știați că… Mărțișorul nu se poartă până la aceeași dată în toate zonele?

Astfel că, în unele zone se poartă până pe data de 9 marie, în alte zone până la 12 martie sau când vișinul ori trandafirul înflorește. Un alt obicei consta în faptul că șnurul de mărțișor se agață pe ramurile pomilor înfloriți.

#. Știați că… Nu toți poartă mărțișorul la piept?

În unele zone, șnurul mărțișorului este legat la mână, la gât sau la pieptul copiilor de către părinți, care îl ofereau înainte de a răsări soarele, pe data de 1 martie. În alte zone, femeile legau șnurul și la animale, pentru a le proteja de rău, de foamete, boală etc.

#. Știați că… Mărțișorul nu este doar o tradiție a țării noastre?

Acest obicei, de a oferi un mărțișor, este o tradiție în România, Moldova și teritoriile locuite de români sau aromâni. Mărțișorul este întâlnit și în Albania, Macedonia sau în Bulgaria.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine