(foto) Cum poți găzdui în Moldova peste 800 de voluntari străini pe parcursul a 8 ani

vol2
Foto:The Moldovan Project

Asociația de Caritate „The Moldova Project” (TMP) a fost fondată în 2008 în Marea Britanie la inițiativa a trei voluntari: Victoria Morozov (din Moldova), Emma și Lucy Watson (din Marea Britanie).

TMP activează în domeniul protecţiei drepturilor copilului, iar ideea fondării acesteia a fost de a sprijini copiii vulnerabili din Moldova prin identificarea și crearea soluțiilor pe termen lung, pentru a îmbunătăți calitatea vieții lor. Noi credem că toți copiii merită să fie fericiți, sănătoși și în siguranță.

Pe parcursul a opt ani de activitate au fost realizate diverse proiecte de ajutorare a copiilor dezavantajați din  Republică: copii din școlile de tip internat și Centre de Plasament pentru copii de vârstă fragedă; copii în situaţie de risc din familiile social-vulnerabile; familii biologice ale copiilor; personalul administrativ şi educativ al instituţiilor; copii cu dizabilități.

 

The Moldova Project
The Moldova Project

Cu siguranță, la baza implementării reușite a proiectelor TMP sunt voluntarii internaționali care, pe parcursul anilor, au venit în RM pentru a fi parte a programelor de voluntariat dezvoltate de Asociație. Sunt însă și alte sute de voluntari care încă nu au avut posibilitatea să viziteze țara, dar cu multă dăruire se implică în activitățile de colectare de fonduri din țara lor.

Venind în Moldova, voluntarii pot să se implice în activitățile zilnice ale Orfelinatelor și Centrelor de Plasament, să facă parte din Proiectele: Summer și Winter Projects (care au intenția de a dărui copiilor dezavantajați experiențe fericite, de neuitat), Proiecte de Construcție (în care, timp de aproximativ 10 zile alături de familiile sărace repară casele lor deteriorate, creându-le condiții decente de trai) și participă/ creează activități de colectare de fonduri, foarte necesare pentru implementarea proiectelor.

Chiar de la bun început am îndrăgit programul de voluntariat internațional pentru că este o experiență unică și cu impact imens atât pentru copiii dezavantajați și familiile acestora, cât și pentru voluntari. Pe parcursul anilor am găzduit peste 800 de voluntari internaționali din diferite țări (Marea Britanie, SUA, Irlanda, Australia, Canada, Norvegia, Slovacia, Italia, Franța, Olanda etc.).

Simțul de responsabilitate civică este mai accentuat la persoanele din țările dezvoltate. De fiecare dată sunt măgulită de dragostea necondiționată, timpul și resursele financiare pe care aceștia sunt gata să le ofere copiilor noștri, fără a cere ceva în schimb. Marea majoritate când pleacă acasă, vor neaparat să se reîntoarcă sau, cel puțin, să continuie să ajute la dezvoltarea proiectelor. Avem voluntari care revin în Moldova de două-trei ori pe an pentru anumite proiecte sau doar pentru a petrece timpul cu copiii la orfelinate.

Este lăudabil faptul că voluntarii își achită singuri toate cheltuielile de călătorie, cazare și alimentare. Sunt uimită de fiecare dată de perseverența și motivația cu care în fiecare dimineață devreme se pornesc aceștia la activități și cât de extenuați, dar incredibil de fericiți vin seara acasă, după o zi plină de muncă cu copiii, iar cel mai surprinzător, după opt ani de activitate, este faptul că fiecare voluntar nou este mai motivat să aducă o schimbare pozitivă decât anteriorii, chiar dacă, de fiecare dată pare a fi imposibil, pentru că toți sunt super buni.

Voluntarii internaționali, odată cu zâmbetul și dragostea lor necondiționată, aduc în țara noastră practici pozitive, o bucățică din cultura și educația tării lor. Aceasta cu siguranță joacă un rol major în realizarea schimbului intercultural, care, de fapt, este foarte important pentru o societate în curs de dezvoltare. Voluntariatul Internațional unește culturi și oameni din diferite colțuri ale lumii.

Respect și Jos Pălăria în fața Voluntarilor!”, spune Victoria Morozov, Director „The Moldova Project” în Moldova.

 

The Moldovan Project
The Moldova Project
The Moldovan Project
The Moldova Project
The Moldovan Project
The Moldova Project
The Moldovan Project
The Moldova Project
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine