Procuratura are un nou proiect de lege

1
Foto:Photo Credit: noi.md

Astăzi, Parlamentul a votat în a doua lectură un nou Proiect al Legii Procuraturii. Pentru acest proiect și-au dat votul deputații PLDM, PD, PL și grupul de deputați neafiliați. Norma legislativă va intra în vigoare la 1 august.

Asupra acestuia a lucrat un grup de experți condus de Vlad Gribincea. Conform noului document, procurorul general va fi numit în funcţie pentru un singur mandat de șapte ani. Candidatul va fi selectat prin concurs, organizat de Consiliul Superior al Procurorilor. Persoana care va acumula cel mai mare punctaj va fi propusă şefului statului pentru numire în funcţie. În același timp, în proiect mai sunt prevăzute și mecanisme de promovare în funcții, dar și de sancționare a procurorilor. De asemenea, în document regăsim și reglementări despre evaluarea performanțelor procurorului.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că adoptarea acestui proiect de lege este doar începutul reformei Procuraturii. „O muncă depusă de trei ani de zile a văzut o anumită finalitate. După o perioadă de incertitudine, în sfârșit avem un început foarte bun al reformei sistemului judiciar.”

Vlad Gribincea, şeful grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Legii Procuraturii a afirmat: „Legea votată reprezintă poziția grupului de lucru pe care l-am condus. În viitorul apropiat în Parlament vor veni încă două pachete de legi, care vor trebui votate până în luna iulie anul curent”.

Tudor Deliu, preşedintele fracţiunii PLDM, a spus că poziţia liberal-democraţilor din ultimele zile, cu referire la amendamentele care au fost propuse, s-a luat în consideraţie. Fracțiunea a susținut proiectul având condiția ca legile conexe cât mai urgent să apară în Parlament pentru a fi puse în discuţii. Parlamentarul consideră că acest pachet de legi contribuie la depolitizarea Procuraturii.

Până la intrarea în vigoare a proiectului de lege, în august 2016, asupra proiectului vor fi realizate mai multe verificări de către partenerii externi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine