(foto) O „cursă a deșeurilor” a avut loc la cea de-a doua ediție a FIRST LEGO League Moldova

DSC_9326
Foto:A doua ediție a FIRST LEGO League Moldova

A doua ediție a competiției FIRST LEGO League Moldova și-a desemnat câștigătorii. Anul acesta participanții au intrat în „Cursa deșeurilor”, astfel încât proiectele lor au fost orientate spre a găsi soluții pentru gestionarea eficientă a deșeurilor din comunitatea lor.

FIRST LEGO League este cea mai importantă competiție internațională în domeniul tehnologiei și roboticii, care se desfășoară în prezent în 80 de țări și adună anual peste 230 de mii de participanți. La cea de-a doua ediție națională, au participat 13 echipe de elevi cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani dintre care 12 echipe din Chișinău și una din Taraclia, Căușeni.

În cadrul FIRST LEGO League participanții proiectează, construiesc, programează și testează un robot autonom, aplică concepte din știință și matematică, realizează o cercetare și elaborează soluții inovatoare pentru rezolvarea unor probleme reale, lucrează în echipe și dezvoltă aptitudini importante pentru carieră și viață.

Concursul a inclus patru probe: Designul Robotului, Robotul în Misiune, Proiectul, Valorile Fundamentale. Performanțele echipelor, care au fost ghidate pe întreaga perioadă de pregătire, dar și în faza concursului propriu-zis de către mentori, au fost jurizate ulterior de specialiști din diferite domenii.

3Ionela Titirez, Proiectul de Competitivitate al USAIDCompetiția FIRST LEGO League este o inițiativă internațională interesantă și se desfășoară de 20 de ani în SUA. Este o motivație pentru copii ca să studieze robotica. Nu contează foarte mult premiile la această competiție, dar contează experiența pe care ei o câștigă în perioada de pregătire pentru concurs. Echipele câștigă niște premii, se mândresc cu ele, iar după asta este posibil ca ei să implementeze ideile lor de proiect în speranța că acestea vor ajuta la dezvoltarea durabilă a comunității. Avem în plan să creștem numărul de instituții dotate cu robotică, dar pentru aceasta avem nevoie de ajutorul mai multor finanțatori, întrucât o clasă de robotică necesită o investiție de aproximativ 4.000 de euro.

 

2JE. S. James D. Pettit, Ambasadorul SUA în Republica Moldova: Guvernul SUA este mândru să ajute tinerii Moldovei, să-i învețe despre tehnologiile care le pot servi drept inspirație a ideilor de mâine. Sincere felicitări viitorilor ingineri și specialiști IT din Moldova.

 

 

 

1Nicolae Mihălache, echipa RoboJunior: Este o experiență interesantă și plină de entuziasm. Suntem șase oameni în echipă și ne-a luat cam cinci săptămâni să construim acest robot.

 

 

 

 

4Victor Cernea, RoboRangers: Este  un concurs interesant, am acumulat un pic de experiență și anul trecut. Principiul nostru a fost că venim să participăm și nu să câștigăm, să acumulăm dispoziție pozitivă și să ne facem noi prieteni. 

 

 

 

5Maria Gheorghiță, antrenor PheonixNe antrenăm de un an de zile. La început a fost mai greu, întrucât copiii sunt diferiți, dar de la primul antrenament și până acum, ei au evoluat, au început de la misiuni mici și au avansat spre unele mai complicate. 

 

 

 

Roboții la care elevii au lucrat timp de câteva săptămâni au fost supuși la câteva încercări, în urma cărora cei mai buni au fost premiați cu distincții speciale.

Cupa campionilor – RoboJunior/ L.T. „Ion Creangă”, Chișinău 

Răzvan Andronachi, Ștefan Roșca, Cosmin Ciorbă, Daniela Afteni, Nicolae Mihălache, Marius Moruz, Cristi Comendant

 

Robo Junior
Echipa Robo Junior

Cupa Misiunea Robotului – Echipa Robo Rangers/ ARTICO

Alex Craievschi, Tudor Rubliovschi, Matvei Feraru, Andrian Bocancea, Bogdan Perju, Andrei Copaci, Victor Cernea

 

DSC_9566
Echipa RoboRanger

Cupa Designul Robotului – Echipa Phoenix/ L.T. „Mirea Eliade”. Chișinău

Andrian Rotari, Nicu Crețu, Victor Milinceanu, Nicu Savin, Marcus Mițelea, Vladislav Țerna, Adelina Andrei, Arina Coroliuc, Damiana Brânză, Alexandru Pricop, Alex Cogîlniceanu, Daniel Matcovschi

Echipa Pheonix
Echipa Pheonix

Cupa Proiectul – Echipa RoboCraft/ Colegiu Politehnic din Chișinău

Valentin Tulunji, Radu Perlog, Viorel Mîrzenco, Valeriu Popa, Iulian Frecăuțan, Oleg Onufrii, Vladislav Glinjan

Echipa RoboCraft
Echipa RoboCraft

Cupa Valorile Fundamentale – Echipa Biotope/ L.T. „Orizont”

Mihai Eșanu, Alex Prodan, Nikita Djandjgava, Anton Panainte

Echipa Biotop
Echipa Biotop

Anul acesta două echipe din cele câștigătoare au obținut șansa de a participa la finala FIRST LEGO League din Estonia, la care vor concura peste 40 de echipe din Estonia, Letonia, Lituania și Norvegia. Acestea sunt echipa campioană RoboJunior și echipa câștigătoarea a Misiunii Robotului – Robo Rangers.

***

Evenimentul FIRST LEGO League este organizat de Proiectul de Competitivitate al USAID și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), în colaborare cu ONG Robootika din Estonia, cu suportul StarNet și al Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO. FIRST LEGO League Moldova se desfășoară cu susținerea și sub patronajul Ministerului Educației al Republicii Moldova.

Competiția are loc în cadrul Programului de studiere a roboticii în instituțiile educaționale din Republica Moldova „ROBOCLUB”, lansat în martie 2014. Mai multe detalii despre concurs aflați pe site-ul cariera.ict.md și pe pagina de Facebook FIRST LEGO League Moldova.

 

Echipa RoboRanger

DSC_9330

DSC_9395

DSC_9404

DSC_9410

DSC_9414

DSC_9485

DSC_9468

DSC_9676

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine