A fost dat startul Concursului Național de Ştiințe și Inginerie pentru elevi „Mold SEF”, ediția a IV-a. Peste 50 de proiecte ale 80 de elevi de la diverse instituții de învățământ din țară au fost înscrise la competiția care se va desfășura în perioada 19-21 februarie curent la Liceul Teoretic „Mihai Marinciuc” din Chișinău.
Desfășurat al IV-lea an consecutiv, concursul are scopul de a descoperi și stimula ideile originale, de a susține și promova creativitatea elevilor, oferindu-le posibilitatea de a-și prezenta realizările în cadrul unei competiții naționale, iar ulterior, la Concursul Internațional Intel ISEF 2016, care se va desfăşura în perioada 8-13 mai curent, la Phoenix, Arizona, SUA.
Echipa #diez a fost curioasă să vadă care sunt proiectele expuse în acest an, cât de pregătiți sunt elevii, dar și ce schimbări noi au apărut în concurs, comparativ cu celelalte ediții. Astfel, am mers la Liceul Teoretic „Mihai Marinciuc”, iar acolo am găsit zeci de studenți din raioanele Soroca, Râșcani, Criuleni, Ialoveni, Fălești, Orhei, Căușeni, Rezina, Florești, Cahul, Bălți și Chișinău. Entuziasmați și pregătiți, tinerii au inițiat proiecte impresionante: antenă parabolică ce poate genera energie termică şi electrică, sânge artificial, maşină care ar putea să ajute militarii să localizeze minele, macara ecologică sau macara care funcţionează pe bază de apă sau gaz. Acestea sunt doar câteva dintre cele peste 50 de invenții.
Cei mai mulți dintre concurenți ne-au declarat că sunt la a doua sau a treia participare, însă organizarea nu se diferențiază foarte mult de anii precedenți. „La fel ca în edițiile anterioare, anul acesta de la participanți cerințele au fost de a concepe o lucrare în care să prezinte actualitatea temei, experimentele efectuale, scopul, obiectivele lucrării și poze. Totodată, aceștia trebuie să cunoască limba engleză, iar vârsta să nu depășească 20 de ani”, a declarat Anastasia Vutcariov, elevă la Liceul Teoretic „Mihai Marinciuc”.
În anul precedent, câștigătorii Concursului Național de Ştiințe și Inginerie pentru elevi „Mold SEF” au fost Diana Marusic și Dumitru Sava, elevi ai Liceului Teoretic „Ion Creangă”, din Chișinău. După ce au câștigat etapa națională, aceștia au mers în SUA, unde s-au clasat pe locul patru. Proiectul celor doi tineri presupune crearea unui sistem de recunoaştere a gesturilor mâinilor, prin metode eficiente, cu un design cât mai simplu şi comod. În acelaşi timp, este accesibil tuturor categoriilor sociale, inclusiv persoanelor cu dezabilităţi, prin costurile minime de producţie necesare. „În America totul este diferit: mai multe proiecte, mai mulți participanți, lucrări foarte bune și un juriu numeros. Totuși, atât în Moldova, cât și în America, participanții au o atitudine foarte serioasă față de participare. Am dezvoltat ideea proiectului cu care am câștigat în 2015. Acum, oricine poate să îl acceseze și să-l utilizeze”, a declarat Diana Marusic, câștigătoarea ediției precedente a Concursului Național. Pentru reușita proiectului, tinerii s-au ales cu un premiu bănesc de 500 USD.
Proiectele concurenților vor fi analizate timp de două zile de către un juriu format din specialiști în domeniu. „Republica Moldova nu are acele resurse naturale pe care le au alte state, însă avem capitalul uman. De aceea, trebuie să profităm și să dezvoltăm ceea ce avem. Consider că în tineri există acea fărâmitură de inteligență, creativitate și onoare”, a declarat unul din membrii echipei de juriu, Octavian Apostol, Directorul General al Agenției de Stat pentru proprietate intelectuală a Republicii Moldova.
Concursul Național de Ştiințe și Inginerie pentru elevi „Mold SEF” este la a IV-a ediţie. Cele mai bune proiecte din cadrul competiției vor fi selectate pentru participare la etapa Internațională a Concursului, care va avea loc în perioada 8-13 mai 2016, în SUA, Phoenix, Arizona.