Roboți în acțiune și proiecte inovatoare la FIRST LEGO League Moldova

FIRST LEGO League Moldova
Foto:Roboți în acțiune și proiecte inovatoare la FIRST LEGO League Moldova

Sâmbătă, 20 februarie, la Chișinău va avea loc ediția națională a concursului FIRST LEGO League, cea mai importantă competiție internațională în domeniul tehnologiei și roboticii, care se desfășoară în prezent în 80 de țări și adună anual peste 230 de mii de participanți.

FIRST LEGO League Moldova va avea loc în incinta Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, cu începere de la ora 9.00. Peste 80 de copii din 10 instituții educaționale din Republica Moldova vor participa în cadrul concursului și vor avea parte de multă acțiune și distracție alături de partenerii lor în acest eveniment – roboții. Ei vor fi susținuți de părinți, prieteni, colegi, antrenori și oaspeți. Intrarea la eveniment este liberă și gratuită.

Competiția FIRST LEGO League este dedicată copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani. Participarea în cadrul concursului contribuie la creșterea interesului tinerilor pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică și îi motivează să urmeze o carieră în aceste domenii.

În cadrul FIRST LEGO League participanții proiectează, construiesc, programează și testează un robot autonom, aplică concepte din știință și matematică, realizează o cercetare și elaborează soluții inovatoare pentru rezolvarea unor probleme reale, lucrează în echipe și dezvoltă aptitudini importante pentru carieră și viață. Concursul include patru probe: Designul Robotului, Robotul în Misiune, Proiectul și Valorile Fundamentale, iar performanțele echipelor sunt evaluate de către un juriu compus din profesioniști din diferite domenii.

FIRST LEGO League se desfășoară în Moldova pentru a doua oară, prima ediție având loc în martie 2015. În fiecare an concursul abordează un subiect actual, de mare importanță pentru societate. Tema competiției curente este „Cursa deșeurilor” – de la colectare, sortare, la producere inteligentă și reutilizare. Echipele FIRST LEGO League au fost provocate să cerceteze lumea ascunsă (sau mai puțin ascunsă) a gunoiului și să vină cu soluții mai bune și metode inovatoare pentru gestionarea deșeurilor.

Eforturile și dedicarea participanților vor fi recompensate în cadrul Ceremoniei de Premiere, care va încheia experiența fascinantă FIRST LEGO League. Învingătorilor în cele patru probe le vor fi oferite trofee, iar echipa desemnată de către juriu drept campioană va obține șansa de a participa la finala FIRST LEGO League Estonia, la care vor concura peste 40 de echipe din Estonia, Letonia, Lituania și Norvegia.

În cadrul Ceremoniei de premiere vor participa: Excelența Sa James D. Pettit, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, reprezentanți ai Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ministerului Educației, Centrului de Guvernare Electronică, companiilor din domeniul TIC.

Evenimentul FIRST LEGO League este organizat de Proiectul de Competitivitate al USAID și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), în colaborare cu ONG Robootika din Estonia, cu suportul StarNet și al Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO. FIRST LEGO League Moldova se desfășoară cu susținerea și sub patronajul Ministerului Educației al Republicii Moldova. Parteneri media: AGORA, Allmoldova, Diez.

Competiția are loc în cadrul Programului de studiere a roboticii în instituțiile educaționale din Republica Moldova „ROBOCLUB”, lansat în martie 2014. Mai multe detalii despre concurs aflați pe site-ul cariera.ict.md și pe pagina de Facebook FIRST LEGO League Moldova.

 

agenda

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine