Acest traseu va fi pista ciclabilă cea mai lungă din Sudul Europei. Ideea creării ei a apărut de mult timp, însă de cinci ani, un grup de arhitecți și experți în urbanistică din cadrul Politehnicii din Milano lucrează la acest proiect, numit „Vento” (Vântul).
Autostrada ciclabilă se va întinde pe o lungime de circa 679 km și va uni orașul Venezia cu Torino. Cicliștii vor trece prin 242 de localități, printre care Milano, Piacenza, Parma, Ferrara etc, scrie Il Gazzetino.
Pentru realizarea proiectului sunt necesari doi ani și bugetul acestuia se ridică la 80 de milioane de euro, ceea ce ar fi suma necesară pentru construirea a doi km de autostradă. Cifra este extrem de mare, dar pe lângă impactul pozitiv asupra mediului înconjurător și asupra stilului de viață, această pista ciclabilă va atrage sute de mii de turiști. De exemplu: 200 de km de piste ciclabile din provincia Trento, Italia aduc un profit pe an de 80 de milioane de euro; 40.000 km de piste ciclabile din Germania aduc un profit pe an de 4 miliarde de euro.
Traseul de la Est spre Vest
Traseul de la Est spre Vest este ideal pentru amatorii de escapade pe bicicletă, admirând peisajele din Nordul Italiei de-a lungul râului Po. 40% din traseu include numeroase spații protejate, circa 264 de km.
Proiectul „Vento” a fost planificat în așa fel, încât, la o distanță de mai puțin de șase km parcurși, să ai posibilitatea să ajungi la una din cele 115 gări feroviare. Astfel, ciclistul poate să-și împartă traseul pe etape după disponibilitatea sa de timp și pregătirea fizică.
Proiectul „Vento” place, învinge și convinge, pentru că deja au aderat la el 288 de asociații, organizații și instituții și mai mult de 4.700 de cetățeni independenți, care speră că acestă pistă ciclabilă va reprezenta primul pas către un stil de vacanță nou și mai verde.
Ar fi posibilă oare realizarea unei asemenea piste ciclabile în R. Moldova? Care ar fi traseul cel mai potrivit după părerea voastră?
Tatiana Besliu