Concluziile Consiliului European privind Republica Moldova

22
Foto:PC: publika.md

Consiliul European își reafirmă luni, 15 februarie, angajamentul de a sprijini integrarea economică și politică a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. În acest sens, Consiliul a emis 13 concluzii care se referă la parcursul Acordulului de Asociere în condițiile politice actuale de la Chișinău.

1. Consiliul își reafirmă angajamentul de a consolida asocierea politică și integrarea economică între Uniunea Europeană și Republica Moldova. Acest fapt a fost confirmat de toate statele membre care au ratificat Acordul de asociere.

2. Consiliul urmărește îndeaproape situația din Republica Moldova. Uniunea Europeană este convinsă că dificultățile actuale pot fi rezolvate doar prin dialog constructiv între toate forțele politice din țară, care reprezintă așteptările oamenilor din Republica Moldova. Rezultatele concrete privind reformele sunt necesare pentru a restabili încrederea populației.

3. În acest scop, Consiliul solicită implementarea accelerată a Programului de asociere. Uniunea Europeană își menține angajamentul de a sprijini reformele pentru a implimenta beneficiile Acordului de Asociere, inclusiv beneficiile Zonei de Liber Schimb.

4. Guvernul Republicii Moldova ar trebui să implimenteze reforme care vizează aspecte precum: depolitizarea instituțiilor de stat, corupția sistemică, reforma administrației publice. Implimentarea acestor reforme ar favoriza transparența și responsabilitatea în gestionarea finanțelor publice, precum și în procesul de elaborare de politici.

5. Consiliul face apel la autoritățile din Republica Moldova pentru a consolida independența și puterile de supraveghere ale Băncii Naționale. Acesta subliniază în special necesitatea de a numi guvernatorul Băncii Naționale, într-un mod transparent și credibil, fără implicații din sfera politică.

6. Consiliul face apel la autoritățile din Republica Moldova să asigure investigarea imparțială a cazurilor de fraudă care au afectat sistemul bancar, în 2014. Acheta ar trebui să aibă scopul de a recupera fondurile deturnate și de a-i aduce pe cei responsabili în fața justiţiei. Acesta îndeamnă autoritățile să întreprindă audituri ale celor trei bănci sub supraveghere specială prin rapoarte de calitate înaltă și acțiuni de follow-up, în strânsă colaborare cu FMI. De asemenea, conform Consiliului, ar trebui să se țină cont de riscurile din sistemul bancar și ar trebui să se adopte măsuri legislative pentru a diminua riscul fraudelor bancare.

7. Consiliul este preocupat de lipsa de independență a sistemului judiciar. Acesta subliniază importanța aplicării reformelor care asigură independența, eficiența, transparența și responsabilitatea sistemului judiciar și a instituțiilor anticorupție. Reforma procuraturii, precum și lupta împotriva corupției în cadrul sistemului judiciar ar trebui să fie tratate ca obiective prioritare, inclusiv prin promovarea judecătorilor cu merite transparente.

8. Consiliul îndeamnă Guvernul RM să ia măsuri pentru a restabili un climat investițional atractiv și stabil, și pentru a face transparente investițiile în sectorul energetic. Se evidențiază și mai mult importanța de a îndeplini obligațiile prevăzute de Acordul de asociere și cele ale Tratatului Comunității Energiei. Autoritățile trebuie să adopte proiectele de lege relevante în prezent, care sunt în curs de examinare și să se asigure punerea lor în aplicare.

9. Consiliul reiterează disponibilitatea UE de a sprijini Republica Moldova, inclusiv prin asistență tehnică și suport pentru proiecte, cum ar fi reluarea sprijinului bugetar odată ce vor fi îndeplinite condițiile politice, financiare și macroeconomice, inclusiv respectarea principiilor de supraveghere și de transparență bugetară. Consiliul solicită Guvernului să stabilească, printre altele, o foaie de parcurs detaliată în vederea unui program cu Fondul Monetar Internațional, care este un element important în asigurarea preocupărilor macroeconomice. Consiliul salută inițiativa Guvernului Republicii Moldova de a trimite la FMI o misiune, cât mai curând posibil, care să se angajeze rapid la stabilirea unui program cuprinzător al reformelor structurale.

10. Consiliul atenționează importanța comunicării eficiente și strategice dintre societatea civilă și mass-media independente, cu privire la reformele realizate și cele care urmează să fie întreprinse în cadrul Acordului de asociere. Cetățenii Repulicii Moldova trebuie informați despre beneficiile asocierii politice și integrării economice cu Uniunea Europeană.

11. Uniunea Europeană salută recentele discuții privind reforma constituțională din Republica Moldova cu scopul de a preveni viitorul blocaj politic. Uniunea Europeană, de asemenea, invită autoritățile din Republica Moldovaabordeze toate recomandările OSCE, în special în ceea ce privește transparența finanțării partidelor politice și responsabilitatea candidaților aleși.

12. Consiliul reamintește că libertatea presei este un element fundamental al vieții democratice. Acesta îndeamnă Guvernul Republicii Moldova să îmbunătățească legislația națională, în scopul de a limita concentrarea proprietății mass-media șiasigurare pluralismului mediatic.

13. Consiliul salută angajamentul Moldovei de a gestiona procesul de reglementare transnistreană ca o prioritate-cheie, precum și interesul de a relua negocierile cât mai curând posibil, inclusiv în formatul 5 + 2. Consiliul salută, de asemenea, crearea unui grup de lucru permanent pentru cooperarea între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine