Monica Babuc a avut o întrevedere cu Enrico Nunziata, ambasadorul Italiei în Moldova

babuc consilier
Foto:Monica Babuc și consilierii săi

Ministrul Culturii, Monica Babuc, a avut astăzi, 9 februarie curent, o întrevedere cu E.S. Enrico Nunziata, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Italiene în Republica Moldova, în cadrul căreia oficialii au discutat despre posibilitățile de dezvoltare a cooperării bilaterale în domeniul culturii.

În debutul discuțiilor, Monica Babuc a vorbit despre posibilitatea intensificării relaţiilor bilaterale culturale prin schimbul de informaţii referitor la desfăşurarea acțiunilor și proiectelor culturale comune precum expoziţii de artă plastică şi artizanat, evenimente culturale de importanţă internaţională, precum şi facilitarea participării reciproce a colectivelor artistice şi reprezentanţilor la aceste manifestații. Ministrul Culturii a vorbit despre aprecierea înaltă de care se bucură cultura italiană în Republica Moldova, remarcând succesul și admirația din partea publicului autohton a artiștilor italieni la festivalurile internaționale desfășurate în Republica Moldova.

Monica Babuc  a solicitat sprijinul privind formarea profesională a restauratorilor moldoveni în Italia, țară recunoscută pentru cele mai bune practici în domeniu. Oficialul şi-a exprimat convingerea că bunele noastre tradiţii de educaţie artistică pot fi transpuse în schimburi culturale mai intense şi de o mai mare vizibilitate.

 

PC: mc.gov.md

La rândul său, E.S. Enrico Nunziata a mulțumit pentru evenimentele culturale organizate în comun cu instituții culturale din Republica Moldova, precum Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” și Sala cu Orgă, exprimând susținerea plenară în continuarea și diversificarea acțiunilor culturale comune pe diferite paliere ale domeniului. Ambasadorul s-a arătat interesat de oferirea expertizei italiene la restaurarea obiectivelor de patrimoniu și organizarea unei expoziții a ceramicii de Cucuteni în țara sa de baștină. Demnitarul italian a mai remarcat că proiectele culturale sprijinite de Ambasada Italiei sunt menite să contribuie la reintegrarea culturală și consolidarea societății, accentuând în context necesitatea valorificării diasporei moldovenești din Italia.

La finalul discuțiilor, părțile au convenit asupra semnării unui acord de colaborare bilaterală în domeniul culturii între instituțiile de resort ale acestor două state, fapt ce ar intensifica implementarea acţiunilor concrete de promovare a valorilor culturale şi susţinere a proiectelor din diverse domenii ale culturii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine