Până la sfârșitul anului Sala cu Orgă va fi renovată în totalitate

sala
Foto:PC: panoramio.com

Sala cu Orgă va fi renovată datorită unui suport financiar oferit de Guvernul României. Instituția a primit un milion de euro încă în 2014, iar până la sfârșitul acestui an, edificiul va fi renovat în totalitate.

Potrivit directoarei instituției, Larisa Zubcu, în prezent sunt efectuate lucrări de reparație a demisolului, unde se află sălile de repetiţii, birourile administrative, garderoba și blocurile sanitare, precum şi lucrări de drenaj al temeliei clădirii, iar în luna martie va începe renovarea acoperişului. Aceste lucrări reprezintă doar prima etapă a reconstrucției. În total sunt preconizate trei etape. Celelalte două se referă la renovare pe interior a sălii de concert şi holului și la restaurarea sculpturilor de pe acoperiş, a afirmat aceasta pentru Moldpres.

 

PC: sorinlerescublog.wordpress.com
PC: sorinlerescublog.wordpress.com

Pentru aceste etape instituția are nevoie de surse financiare suplimentare care încă nu au fost identificate.

Autorul proiectului de renovare a Sălii cu Orgă, arhitectul moldovean Gheorghe Bulat, afirmă că restauratorii vor păstra aspectul original al clădirii.

De menționat că lucrările de restaurare sunt executate de o firmă de la Iaşi, care a participat şi la renovarea Cetății Soroca.

Edificiul este un monument de arhitectură, care a fost dat în exploatare în anul 1911, sub conducerea arhitectului Mihail Cekerul-Cuş. Până în 1974, clădirea a găzduit Banca de Stat a RSSM, iar din 1978 este sediul Sălii cu Orgă. Aceasta nu a fost renovată încă din 1978.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine