Topul celor mai bune universități din Moldova, ediția 2016

IMG_9819
Foto:Photo Credit: #diez.md

Universitatea de Stat din Moldova ocupă primul loc în topul celor mai bune universități din Republica Moldova, potrivit topului realizat de Ranking Web University, ediția lunii ianuarie 2016. În clasament figurează 27 de instituții de învățământ superior din Moldova.

Universitatea de Stat din Moldova pentru a șasea oară consecutiv (ediţiile din Iulie 2013, Ianuarie şi Iulie 2014, Ianuarie şi Iulie 2015, ianuarie 2016) conduce clasamentul universităţilor din ţara noastră, plasându-se pe locul 965 în Europa şi pe locul 2.839 în lume, urcând în top cu 29 de poziții, comparativ cu luna iulie a anului trecut, când a ocupat poziția 2.868.

USM este urmată de Universitatea Tehnică a Moldovei (locul 993 în Europa şi locul 2.955 în lume) şi Academia de Studii Economice (1.190 în Europa şi 3.901 în lume).

Ediţia din ianuarie 2016 a clasamentului web al universităţilor cuprinde peste 24.000 de instituţii de învăţământ superior din întreaga lume, inclusiv 27 de universităţi din Republica Moldova. Amintim că topul se publică din anul 2004 şi se realizează o dată la fiecare şase luni.

 


Photo Credit: Captură foto webometrics.info

Topul a fost efectuat în urma unor criterii de performanţă:

#1. Impactul sau Vizibilitatea (50 %). Calitatea conţinutului este evaluată printr-un „referendum virtual”, numărând toate link-urile externe pe care webdomain-ul Universităţii le primeşte de la părţile terţe diferite. Aceste link-uri reprezintă recunoaşterea prestigiului instituţional, performanţei academice, valorii informaţiei, precum şi a utilităţii serviciilor introduse pe paginile web, în conformitate cu criteriile a milioane de editori web din întreaga lume.

#2. Prezența (10 %). Numărul total de pagini web găzduite în webdomainul principal al universităţii.

#3. Deschiderea (10 %). Vizibilitatea de web, conținutul informației, volumul și calitatea publicațiilor, precum și corespunderea acestora cu activitatea propriu-zisă.

#4Excelența (30 %). Lucrările academice publicate în reviste internaţionale cu factor, indicatorul luând în calcul doar publicaţiile de excelenţă din perioada anilor 2009-2013, adică producţia ştiinţifică universitară din perioada indicată, care este parte a celor 10 % din documentele cele mai citate în domeniile ştiinţifice respective.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine