Moldova va primi 18 milioane de euro pentru proiecte de eficiență energetică și de mediu

energi
Foto:PC: rsr.akvo.org

Uniunea Europeană a semnat, în luna decembrie 2015, un acord de co-finanțare cu BERD pentru a sprijini activitățile Fondului Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) în Republica Moldova, Georgia și Armenia.

Astfel, valoarea finanțării pentru Moldova constituie 18.750.000 de euro. Potrivit oficialilor europeni, plata primelor tranșe ale fondurilor va avea loc în scurt timp.

Din resursele Fondului E5P, inclusiv autoritățile publice locale vor putea implementa proiecte concrete de eficiență energetică și mediu, precum izolare termică a clădirilor, măsuri de economisire a energiei, sisteme noi de încălzire, apeducte și canalizare etc.

Menționăm că la 16 octombrie 2014, Guvernul Republicii Moldova şi BERD au semnat Acordul de contribuţie cu privire la participarea Republicii Moldova în cadrul E5P. Conform procedurilor Fondului E5P, Republica Moldova urma să contribuie cu un milion de Euro. În rezultatul negocierilor dintre Ministerul Economiei și reprezentanții Fondului s-a convenit ca această contribuție să fie aplicată eșalonat pe parcursul anilor 2015-2018. Astfel, în anul 2015, Moldova a contribuit la Fond cu 325 de mii de Euro, iar până la 1 iulie 2016 urmează să transferăm încă 225 de mii.

E5P reprezintă un fond cu capital de circa 170 de milioane de Euro gestionat de BERD, destinat pentru promovarea investițiilor în domeniul eficienței energetice în Ucraina, Moldova, Armenia, Georgia și alte țări din Parteneriatul Estic. Fondul susține cu granturi creditele în domeniul eficienței energetice oferite de instituţiile financiare: Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană pentru Investiții (BEI), Banca Nordică pentru Investiții (NIB), Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO), Consiliul Băncii Europene pentru Dezvoltare (CEB), Grupul Băncii Mondiale și Grupul KfW.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine