(foto) Marcați-vă cunoștințele în primul Calendar Științific din Moldova

Calendar 2
Foto:Calendar Științific 2016

Calendarul Științific este o inițiativă a lui Dorian Furtună și promovată de către Veaceslav Cebotari. Aceștia doresc să promoveze extinderii orizonturilor cunoașterii și a detaliilor mai puțin cunoscute din lumea științei și a savanților.

În Republica Moldova, în debutul acestui an, și-a făcut apariția primul Calendar Științific din țara noastră.

 

Calendar Științific 2016

„Noi avem tot felul de calendare – religioase, bancare, erotice, de modă, cu desene animate, cu peisaje, cu pisici, cu imaginea propriei persoane – care stau afișate pe masă sau perete anul întreg. Aceste calendare transmit un anumit mesaj, care poate fi mai mult sau mai puțin consistent și util.

Ne-am gândit că ne lipsește un calendar științific, unul care să ne ofere cunoștințe noi în fiecare lună, să ne familiarizeze cu lumea descoperirilor științifice, cu biografia marilor savanți”, spune Dorian Furtună.

Cine este reprezentat în calendar?

 

Calendar Științific 2016

Personajele din calendar sunt savanți din toate epocile și din toate disciplinele științifice importante: matematică, fizică, biologie, chimie, psihologie, astronomie, istorie, geografie și pedologie.

Sunt prezentate multe femei cercetătoare, inclusiv laureate ale Premiului Nobel. Sunt și savanți cu rădăcini moldovenești, precum și din România și Rusia.

„În acest calendar avem câțiva savanți și reformatori ai științei originari din Moldova, dar nu putem umple toate paginile cu ei. Le propun altora să facă un calendar format din nume moldovenești doar. Să vedem câte personaje vor reuși să adauge…

Haideți să fim sinceri cu noi înșine: știința moldovenească este cvasiinexistentă în plan istoric. Cu excepția unor savanți de talie internațională, numărul cărora este infim de mic, noi suntem aproape anonimi.

Or, prin calendarul științific ne-am propus să promovăm știința veritabilă, cea care a trecut testul timpului; promovăm descoperiri epocale, care ne-au schimbat viața și pe care e bine să le cunoaștem. Și poate îi vom inspira pe unii tineri de la noi, care vor deveni cercetători și ne vor aduce pe viitor faima în întreaga lume”, adaugă Dorian Furtună.

 

Calendar Științific 2016

Vor fi și alte calendare?

„Vom vedea ce succes va înregistra acest calendar, din 2016. Oricum, ne vom strădui să edităm în fiecare an un calendar științific, poate vom testa și alte formate, de exemplu un calendar de masă.

Poate celelalte ediții vor avea un tiraj mai mare, poate unul mai mic. În orice caz, sperăm să devină o tradiție bună”, conchide Dorian.

Unde poate fi găsit calendarul

Calendarul poate fi găsit în vânzare în următoarele librării: rețeaua Cartier (Librăria din Centru și Librăria din Hol), rețeaua Librarius și rețeaua SA Cartea (Mihai Eminescu, Făt Frumos, Libris, Pacea).

Îl găsiți și pe Bestseller, cu livrare la domiciliu, iar în curând va apărea și în chioșcuri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine