115 moldoveni sunt incluși pe lista de așteptare și așteaptă un organ, 73 de persoane așteaptă un transplant hepatic și 42 unul renal. Acești oameni vor muri dacă în viitorul apropiat nu li se va face un transplant.
În Moldova lipsa donatorilor este cel mai mare obstacol pentru a salva aceste vieți. Pe parcursul anului s-a înregistrat un număr total de 52 de donatori potențiali. Restul așteaptă o șansă din partea Dvs.
În acest sens, astăzi, 22 ianuarie, Agenția de Transplant din Moldova a dat startul unei campanii de promovare a activității de donare și transplant în cadrul proiectului TWINNING. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.
„În Moldova există 15 instituții acreditate pentru activitate de transplant. În aceste instituții, când o persoană decedează, medicii o verifică și apoi discută cu rudele acesteia pentru a afla dacă ar fi de acord să efectueze un transplant de organe. De foarte multe ori rudele decedatului refuză, semnând, astfel o condamnare la moarte pentru mulți pacienți”, a spus Igor Codrean, directorul Agenției de Transplant din Moldova.
Patricia Sanchez Rico, consilierul rezident al proiectului a lucrat timp de doi ani la actualizarea Legii cu privire la transplant, la actualizarea protocoalelor în spitale și a instruit peste 150 de cadre medicale. Acum proiectul a fost prelungit în scopul de a organiza o campanie de comunicare și informare. În Spania datorită lansării și implimentării unei campanii de presă similare s-a înregistrat o creștere de 5-6% de donatori pe an. Acolo chiar și echipa de fotbal de la Barcelona se implică activ în promovarea acestei campanii.
Roser Vales, expertul de la Organizaţia Catalană de Transplant, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Moldova are medici buni, are o lege bună care permite transplantul de organe, deci are tot ce este necesar pentru a salva mai mulți oameni.
O operație chirurgicală de transplant de organe în țara noastră costă, în medie, 100.000 de lei, suma prevede cheltuielile pentru intrvenție și o lună de aflare în spital. Banii sunt asigurați de CNAM. O operație de transplant hepatic valorează aproximativ 60.000 de lei. Costul total pentru un transplant renal poate varia de la 300.000 până la 350.000, iar un transplant de ficat poate ajunge de la 900.000 până la 1 milion de lei.
Scopul proiectului este de a dezvolta sistemul de transplant din Republica Moldova și de a consolida Agenția de Transplant prin îmbunătățirea cadrului instituțional și legal, asigurarea standardelor de calitate și creșterea cunoștințelor, abilităților și practicilor, dar și a eticii resurselor umane.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția Franceză de Biomedicină (ABM), Organizația Catalană de Transplant (OCATT), Institutul de Donație și Transplant (DTI), EXPERTISE FRANCE și FIIAPP, în cooperare cu Agenția de Transplant din Republica Moldova.