Andrian Candu: Alegerile anticipate nu sunt o soluție pentru Republica Moldova

10291701_1027477487274778_6878519628955965531_n
Foto:PC: facebook/ Parlamentul Republicii Moldova

Anularea votului de învestire a Guvernului este ilegală, iar alegerile anticipate nu sunt o soluție pentru Republica Moldova, a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în urma unui briefing de presă desfășurat vineri seara.

Oficialul a precizat că, în urma unor discuții cu liderii majorității parlamentare, au fost trecute în revistă ultimele evenimente despre funcționarea Guvernului și desfășurarea protestelor. Astfel, potrivit speakerului, la momentul actul, alegerile anticipate nu pot fi organizate, deoarece ar putea crea un blocaj economic şi social profund: „La discuțiile cu liderii majorității parlamentare și cu ajutorul mai multor juriști, inclusiv din Parlamentul Republicii Moldova, am încercat să identificăm mecanismele juridice ale alegerilor anticipate. Acestea pot fi declanșate doar în cazul în care nu poate fi ales președintele Republicii Moldova, nu este învestit Guvernul timp de trei luni și în cazul neconvocării Parlamentului tot timp de trei luni”, a declarat președintele Parlamentului.

Candu a mai precizat că protestele trebuie să se desfășoare pașnic și în cadrul legal, fără violențe și agresivitate, dar și că majoritatea parlamentară este deschisă spre discuții cu liderii celor trei grupuri de protestatari. „Facem apel către protestatari să ne dea propunerile lor pentru implementarea acordului de asociere și reforme. Suntem gata să-i luăm ca parteneri”. Oficialul a spus că urmează să aibă o discuţie cu aceștia luni, 25 ianuarie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine