Această a noua planetă ar fi de 10 ori mai mare decât Pământul – cam de dimensiunile lui Neptun – și ar avea nevoie de 10-20.000 de ani pentru a orbita în jurul Soarelui. Până în prezent, această planetă nu a fost observată direct, ipoteza existenței ei reieșind din simulări computerizate, scriu cei de la TOTB.ro.
Astronomii Konstantin Batygin și Mike Brown, de la California Institute of Technology, a căror descoperire a fost publicată săptămâna aceasta în Astronomical Journal, au pornit de la observația că 13 obiecte aflate pe Centura Kuiper, aflată dincolo de Pluto, se mișcă de parcă ar fi fost influențate de gravitația unui obiect uriaș. Cei doi au fost sceptici inițial în legătură cu existența unei planete de dimensiuni așa mari, care să nu fi fost observată până acum în această regiune. Dar, după ce au realizat o simulare a efectelor gravitaționale pe care planeta ipotetică le-ar putea avea asupra corpurilor cerești cunoscute din zonă, cei doi au identificat ceea ce au numit acum „Planeta Nouă (9)”.
Cercetările anterioare ale lui Brown au contribuit la „destituirea” lui Pluto din „funcția” de planetă în 2006 și clasarea lui la categoria „planete pitice” – Pluto poartă acum numele de „asteroidul 134340”. În prezent, astronomul e de părere că „toți cei care s-au înfuriat că Pluto nu mai este planetă se pot entuziasma acum că, într-adevăr, există o planetă adevărată acolo și multe altele așteaptă să fie descoperite.
Importanța acestei descoperiri constă în faptul că, „pentru prima oară în ultimii peste 150 de ani, există dovezi solide că recensământul sistemului nostru planetar este incomplet. Începând din antichitate, au fost descoperite doar două planete adevărate, iar aceasta ar fi a treia. Există încă o zonă substanțială a sistemului nostru solar care se cere descoperită, ceea ce este extraordinar”, au mai arătat cercetătorii.