Reacțiile politicienilor cu privire la desemnarea lui Ion Păduraru la funcția de prim-ministru

collage
Foto:Reacții ale unor politicieni privind desemnarea lui Păduraru la funcția de prim-ministru

Desemnarea unui nou candidat la funcția de prim-ministru a stârnit reacții din cele mai diverse atât din partea societății, cât și din partea politicienilor. Iată ce cred cei care și-au făcut publice pozițiile.

Marian Lupu

Președintele PDM  a menționat că decizia președintelui Nicolae Timofti de a-l de desemna pe Ion Păduraru candidat la funcția de prim-ministru împinge țara spre alegeri anticipate. Declarația a fost făcută într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN. „Nu s-a discutat cu noi. Este o decizie surprinzătoare și nu e pe înțelesul nostru. Cu puțin timp înainte am avut discuții cu președinția și am fost invitați la reședința prezidențială pentru a discuta o altă candidatură. Însă la jumătate de drum am fost informați că situația s-a schimbat și că a fost emis decretul”, a comunicat Lupu. „Acest candidat nu întrunește voința majorității parlamentare și mai există și alte cusururi. Vom face o analiză serioasă și vom reveni cu o declarație mai amplă, care nu va fi doar a PDM, ci a majorității parlamentare, care continuă să existe.”

Andrei Năstase

Liderul platformei DA spune că trebuia să se insiste pe candidatura lui Ion Sturza. „Îl cunosc bine pe Ion Păduraru și cred că este capabil să îndeplinească caietul de sarcini. Dar cred că totuși șeful statului trebuia să insiste pe prima sa candidatură – Ion Sturza”, a declarat Năstase. Totuși, Andrei Năstase salută decretul șefului statului. „Este o victorie a tuturor celor care am protestat. Președintele a demonstrat că nu mai este al celora care l-au pus acolo. Este o victorie a poporului. Aceasta înseamnă că instituția prezidențială a ieșit din captivitatea oligarhilor.”

Renato Usatîi

Desemnarea lui Ion Păduraru în calitate de candidat la funcția de prim-ministru reprezintă încă un pas important spre alegeri anticipate, însă situația rămâne incertă. Declarația a fost făcută de către președintele PPPN, Renato Usarîi, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de joi seara de la postul de televiziune „N4”. „Nu se știe ce se va întâmpla până dimineață. Ne putem trezi cu mai multe surprize, cu vreo două decizii ale Curții Constituționale, cu vreo declarație a lui Voronin că unica soluție este unirea cu România”, a precizat Usatîi. Renato Usatîi a mulțumit cetățenilor care au ieșit în stradă să-l susțină pe președintele Timofti, care s-a opus candidaturii lui Vlad Plahotniuc, și i-a îndemnat să-l susțină în continuare. „Le sunt recunoscător tuturor cetățenilor. Dacă Plahotniuc va dori să găsească voturi pentru demiterea președintelui, le va găsi. Dar nu este necesar să fie demis președintele pentru ca să avem anticipate”, a declarat Usatîi.

Igor Dodon

Președintele PSRM spune că șansele lui Ion Păduraru ca să ajungă premier depind de dorința deputaților de a evita alegerile anticipate. „Nu-l cunosc, dar cred că are mai multe șanse decât Sturza. Totul depinde acum de numărul de parlamentari care vor dori să evite alegerile anticipate”, a spus liderul socialist. Igor Dodon a spus că formațiunea sa nu va vota candidatura lui Păduraru, care insistă pe alegeri anticipate, dar nu se va alătura unei proceduri de impeachment. „Inițial, insistam ca Timofti să fie demis, acum noi îl susținem. Are el păcatele sale, însă pentru faptul că nu l-a desemnat pe Plahotniuc în fruntea Executivului, nu poate fi demis. Nu am organizat un protest pentru susținerea lui Timofti, deoarece astfel de acțiuni trebuie să fie organizate de societatea civilă. Deputații noștri au fost în stradă și au discutat cu oamenii”, a comunicat Dodon.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine