Ziua Națională a Culturii, celebrată cu recitaluri, vin fiert și costume de epocă

eminescu
Foto:PC: moldova.org

15 ianuarie, Ziua Națională a Culturii, va fi celebrată printr-un program special în parcul Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău. Pe lângă tradiționala depunere de flori și recitalul literar-artistic, artiștii vor crea o atmosferă de epocă din perioada eminesciană și vor oferi trecătorilor vin fiert cu piper și scorțișoară.

La ora 10.00 doritorii de a arăta un omagiu Luceafărului poeziei românești vor fi așteptați să depună flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor și să asculte recitalul literar-artistic „Pururi tânăr, înfăşurat în manta-mi…”. După aceste expuneri, la ora 11.00 oaspeții sunt așteptați la vernisarea expoziţiei „Mihai Eminescu… În mine bate inima lumii”, la Galeria La Rond, situată în preajma statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Alcătuită din 24 de bannere, expoziția „Mihai Eminescu… În mine bate inima lumii” urmărește parcursul biografic al poetului, prezentând o serie de documente și fotografii ale poetului, fragmente de proză, articole, poezii și scrisori. O secțiune importantă este dedicată corespondenței dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. Un loc substanțial îl ocupă și comentariile asupra operei și personalității poetului făcute de-a lungul timpului de figuri importante ale culturii române, de la Titu Maiorescu, G. Ibrăileanu, G. Călinescu și până la Mircea Eliade și Constantin Noica etc.

 

PC: Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău

În cadrul manifestașiilor din parcul Grădina Publică, tineri actori și artiști îmbrăcați în costume de epocă din perioada eminesciană, concepute de artistul plastic Iurie Matei, vor crea o ambianţă specifică secolului XIX. În spiritul tradiției junimiste și a reuniunilor de la „Bolta Rece” din Iași, Vinăria „Chateâu Purcari” și Cafeneaua „Orpheus” de la Casa Scriitorilor din Chișinău vor oferi publicului câte un pahar de vin fiert cu piper și cu scorțișoară.

Manifestațiile consacrate Zilei Culturii Naţionale sunt organizate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine