11 citate din focul Fahrenheit 451 de Ray Bradbury

Farenheit451
Foto:PC: inktank.fi

Fahrenheit 451, una dintre cele mai populare opere ale lui Ray Bradbury, este o parabolă a unei societăți în care valorile sunt răsturnate, în care statul interzice cititul și legiferează arderea cărților. Cetățenii acestei lumi distopice trăiesc într-o indiferență indusă de droguri și mass-media. #diez a selectat câteva citate care te vor face să găsești similitudini între acea societate și societatea contemporană.

#1. „Și pentru prima oară mi-am dat seama că în spatele fiecărei cărți stă un om. Un om a trebuit să o gândească pe fiecare. Și omul acela a avut nevoie de mult timp până să o aștearnă pe hârtie.”

#2. „Odinioară, cărțile interesau câțiva oameni, risipiți ici, colo. Le dădea mâna să fie altfel decât ceilalți. Lumea era încăpătoare, dar după aceea, lumea s-a umplut de ochi, de trei ori, de patru ori. Filmele și radioul, revistele și cărțile au devenit toate o apă și-un pământ, un fel de pap făcut după aceeași rețetă.”

#3. „Cât mai multe cărți cu poze, cât mai multe filme. Și din ce în ce mai puțină hrană pentru minte. Nerăbdare generală. Șoselele din ce în ce mai ticsite de mulțimi îndreptându-se undeva, undeva, undeva nicăieri.”

#4. „Orașe transformate în moteluri, oamenii în vagabonzi cutreierând din loc în loc, urmând fluxul și refluxul, trăind în noaptea asta în camera în care ai dormit tu la prânz și eu noaptea trecută.”

#5. „Nu poți clădi o casă fără cuie și lemne. Ascunzi cuiele și lemnul numai când nu vrei să o clădești.”

#6. „Dacă vrei ca un om să fie fericit politicește, nu-i înfățișa două laturi ale unei probleme, căci s-ar frământa, prezintă-i o singură latură sau chiar niciuna, e și mai bine. Lasă-l să uite că ar exista primejdia războiului.”

#7. „Avem nevoie de liniște.”

#8. „Să nu-ți fie frică. De pe urma greșelilor se pot trage foloase.”

#9. „Dacă-ți ascunzi ignoranța, nu te lovește nimeni și nu înveți nimic, niciodată.”

#10. „Fiecare dintre noi are harfa lui la care trebuie să cânte.”

#11. „Dărâmarea își are vremea ei și zidirea își are vremea ei. Tăcerea își are vremea ei și vorbirea își are vremea ei.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine