(vox) Ce-și doresc tinerii din Moldova în anul 2016

page3
Foto:PC: colaj #diez

Nu au mai rămas decât câteva zile până la sfârșitul lui 2015, iar în aceste ultime zile avem cu toții tendința de a face o retrospectivă a anului care a trecut, ce am realizat, ce am început, dar nu am finalizat, ce am dori să realizam până la trecerea dintre ani, dar și ce am vrea să luăm cu noi în 2016.

Tinerii sunt cei a căror speranță trebuie să fie cea mai mare, sunt cei care, indiferent de probleme, au visuri, planuri mărețe, aspirații… Tot ei, prin implicare, performanță și proiecte pot contribui la dezvoltarea societății. În Republica Moldova, „nu știu ce nu avem”, însă un lucru este cert, avem mulți tineri activi, tineri care se implică, care își doresc și muncesc pentru succese și performanțe. De-a lungul anului 2015, #diez i-a descoperit pe câțiva dintre ei, iar în 2016 vom continua.

Să vedem însă care sunt dorințele, pronosticurile și planurile câtorva tineri pentru anul care vine.

Liza Mamaliga

În anul 2016, eu personal, vreau să învăț și să aplic mai multe lucruri în afacerea cu albinele, să încep să conduc mașina, să călătoresc pentru inspirație și să descopăr mai multe locuri în țările vecine, România și Ucraina. Profesional, vreau să lansăm cel puțin două proiecte noi și minunate la care lucrăm, un produs nou pentru femei pe care îl scoatem pe piață în martie și să inițiem un plan de stimulare a activismului civic în rândul tinerilor din zonele rurale. De asemenea, în programul activEco să descoperim și susținem antreprenori sociali tineri, iar cu Dulce Plai, să dezvoltăm gama de produse de îngrijire cu ingrediente apicole. Pentru Moldova, vreau oamenii să aibă mai multă speranță că lucrurile pot merge mai bine, dar și să conștientizăm că e nevoie de a pune toți umărul. Vreau să îl aleagă pe Sturza prim-ministru. Vreau să fim noi, moldovenii, mai curajoși și mai implicați. Vreau mai puțină birocrație, nu vreau corupție, vreau ONG-uri care activează profesionist. Vreau consumatori responsabili care analizează când cumpără ceva, vreau un proiect prin care să scăpăm de rutiere în orașe și interurbane, mai multe trenuri, drum bun pentru pietoni si bicicliști. Vreau să nu mai venim toți la Chișinău, dar să rămânem și să schimbăm viața aici, în orașele și satele noastre mici.

Adrian Băluțel

Fiind pragmatic, am câteva așteptări personale de la 2016: să-mi susțin bine teza de licență, sa găsesc un program de master peste hotare care mi-ar permite să-mi mențin jobul în Moldova și să-mi realizez obiectivele propuse în activitatea mea profesională. Vorbind despre Republica Moldova, cred că 2016 va fi un an turbulent, probabil cel mai turbulent din ultimii ani. Cred că o să fie alegeri anticipate, deși, în adâncul sufletului, sper să greșesc. Mai cred că alegerile președintelui nu vor fi mai puțin complicate ca cele din 2012. Cu toate acestea, marea provocare pentru Moldova în 2016 nu cred să vină din zona politicului, ci din zona economică și socială, provocarea de a onora plățile bugetarilor, de a crește numărul locurilor de muncă și de a atrage investiții în economie. Cu părere de rău, cred că 2016 va fi anul când Acordul de Asociere cu UE se va implementa cu multe carențe.

Loreta Lisnic

Fiecare început de an constituie o nouă şansă de punctare şi realizare a visurilor, e asemeni unei virgule după care-ţi pui speranţă că vor urma doar întâmplări plăcute. Îmi doresc ca 2016 să aducă evenimente pozitive pentru mine, familia mea, oamenii pe care îi iubesc, dar şi pentru Republica Moldova. Avem urgent nevoie de o schimbare, de o împrospătare a valorilor, a obiectivelor, a gândirii. Dacă se va pune punct crizei şi cetăţenii vor înceta să mai fie fugari în propria ţară, putem vorbi de un viitor luminos acasă. Ce ţine de planurile personale, am o serie de proiecte şi obiective pe care abia aştept să le pun în practică. Caracterul mă face să nu mă opresc niciodată din ascensiune, din a stabili ţeluri, din a găsi motive pentru a continua nu doar să supravieţuiesc, dar să simt că trăiesc frumos cu adevărat.

Radu Marian

Din punct de vedere personal, aștept ca 2016 să respecte legea lui Moore – adică să învăț de două ori mai multe lucruri ca-n anul ăsta și (mai puțin probabil) să realizez de două ori mai multe decât în 2015. În fine, sunt la vârsta la care fiecare an poate fi unul de cotitură, atât profesional, cât și personal. Ce ține de Moldova, cu siguranță nu cred că ne vom putea bucura de progres conform Legii lui Moore, dar sper că va fi anul nașterii unei noi clase politice și anul în care generația de tineri capabili și cu gândire critică va lăsa o amprentă mai mare în viața socială, economică și politică a țării.

Cristina Dogot

Pentru noul an am multe așteptări, dorințe, visuri, însă nu cred că este de ajuns un singur an ca să le obțin. Am să încep anul cu multă energie pozitivă, iar ceea ce-mi doresc este nu numai pentru un singur an, ci și pentru toată viața. Atât mie, cât și familiei mele, îmi doresc sănătate, liniște sufletească, fericire și multă iubire. Îmi doresc să învăț ceva nou și util în fiecare zi, iar din tot ce fac, să am doar motive de bucurie, astfel încât să ating înaltele culmi ale succesului. Cât pentru Moldova – cuibușorul meu presărat doar cu amintiri frumoase – mi-aș dori tot ce-i mai bun: să persiste bunătatea, căldura și omenia. Despre politică nu vreau să vorbesc, pentru că este un subiect murdar și rușinos. În fine, vreau să le urez tuturor un sincer „La mulți ani” și „Sărbători fericite” și nu uitați, pentru a vă îndeplini visurile, pășiți dincolo de real!!!

Denis Malendra

E timpul să facem bilanțul anului 2015. Pe partea de activ, punem tot ce am dat pe parcursul acestui an, iar pe partea de pasiv punem tot ce am primit. Regula de aur spune că activul trebuie să fie egal cu pasivul. În cazul nostru, se acceptă o diferență, pe care trebuie s-o recuperăm în noul an. Sunt sigur că 2016 va fi unul interesant și plin de momente frumoase. O să am de învățat lucruri noi și o să muncesc enorm, o să muncesc pentru a-mi atinge scopurile puse de mai demult. Voi continua dezvoltarea mea atât pe plan profesional, cât și pe cel personal. Nici într-un caz nu mă voi opri pe loc cu realizările mele, voi merge înainte, spre orizonturi noi. Profit de ocazie și vă felicit cu ocazia Anului Nou și vă doresc ca 2016 să fie plin de momente feerice și de neuitat alături de cei dragi! La mulți ani!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine