Robert Joseph, expert în vinuri: Moldova are vinuri incitante

1533778_10153388497990797_3631175548657744456_n
Foto:PC: facebook.com/RobertEJoseph

Robert Joseph, expert în vinuri și scriitor din Marea Britanie, a venit în RM pentru a participa la Vernisajul Vinului. Autor al 28 de cărți, este unul dintre cofondatorii revistei de specialitate Wine International și a pus bazele concursului London International Wine Challenge.

Acesta în prezent este unul dintre cele mai renumite concursuri  de vinuri din lume, după ce în anii 2000 a fost extins și în Hong Kong, China, Singapore, Japonia, Vietnam, Thailanda, Rusia, Polonia, India. A fost nominalizat de revista Decanter drept unul dintre cele 50 de persoane notorii care vor influențează modul de consum al vinului în sec XXI. Despre vinul moldovenesc scriitorul poate spune multe. L-a cunoscut cu 20 de ani în urmă, atunci când Moldova era altă țară.

Robert Joseph a vizitat Moldova de câteva ori. Prima dată a fost în 1988. Astfel a avut ocazia să compare evoluția industriei vinicole din țara noastră. De asemenea, în 2015 a vizitat o serie de vinării în perioada sărbătorii Ziua Națională a Vinului din 2015. În octombrie a prezentat cele mai bune vinuri moldovenești la Plovdiv, Bulgaria, pe parcursul desfășurării convergenței dintre cultura vinului și mediul online, care întrunește peste 300 de profesioniști din comunitatea globală a vinificației și experți. În martie 2016, Robert Joseph va modera un master class la Dusseldorf, Germania, unde a acceptat să prezinte vinurile moldovenești la expoziția internațională Pro Wein, unul dintre cele mai importante evenimente la nivel mondial pentru vinificatori.

 

PC: facebook.com/RobertEJoseph

Vinul moldovenesc cu 20 de ani în urmă

Când a venit pentru prima oară în Moldova, în 1994, a găsit vinul moldovenesc într-o stare șocantă. Aici se producea vin după modelul sovietic și nicidecum nu corespundea standardelor internaționale. Apoi a urmat o perioadă în care Moldova era furnizor de vinuri ieftine către Federația Rusă.

Vinul moldovenesc astăzi

Astăzi declară vinul moldovenesc unul competent și ambițios. Moldova și-a învățat lecția și are abilități de a reuși pe piața internațională. Există unele vinuri în Moldova care sunt incitante și sunt competitive. Vinurile produse de Purcari, Etcetera, Chateau Vartely crede că reprezintă adevărata față a vinului moldovenesc. Expertul susține că este plăcut surprins de faptul că Purcari își vând vinurile în China și că furnizează vin la Londra, pentru regina Elisabeta a II-a. De asemenea, astăzi vinul moldovenesc dispune de asistență din partea Uniunii Europene și din partea SUA. Clima și solurile fertile sunt acei piloni care au ajutat vinificatorii moldoveni în toate timpurile.

 

PC: cciabt.ro

Cum produc moldovenii vin?

Chiar dacă moldovenii produc vin de 2000 de ani, aceștia încă mai au de învățat cum să producă vin de calitate. Fiecare țară producătoare de vin crede că vinul ei e cel mai bun și cel mai legendar. Este și cazul Moldovei. Totodată, expertul susține că în Moldova producătorii de vin au de înfruntat mai multe provocări. Faptul că moldovenii produc vin în condiții casnice îi determină să nu cumpere acel vin bun produs de vinării și astfel industria vinicolă are doar de suferit. O altă provocare sunt soiurile de struguri. Dacă Moldova produce vin din soiuri internaționale, atunci automat vinul moldovenesc este concurent cu celelalte vinuri. Dacă produce din soiuri autentice, de multe ori acestea se regăsesc și în România.

 

PC: facebook.com/ChateauVartely

Despre vinul de sărbători

Robert Joseph crede că cea mai mare dilemă a consumatorului care dorește să cumpere un vin de sărbători este faptul că vinurile ieftine și cele de calitate sunt îmbuteliate în sticle asemănătoare. Firește, diferă prețul, dar nu în toate cazurile. Un vin de 100$ poate fi regăsit în aceeași sticlă, doar că, costă 3$. Este ca și cum ai compara un sufleu cu un burgher. Aproape fiecare moldovean își poate permite un vin de 3$, doar că el trebuie băut într-o zi de miercuri seară, în fața televizorului. De Crăciun, atunci când punem pe masă ceea ce avem mai bun, specialistul recomandă să optăm pentru vinuri de calitate, iar în Moldova există asemenea vin, nu în zadar vinul moldovenesc este o legendă vie!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine