(foto) 50 de drapele ale lumii adunate de către Petru Onofrei

DSC_0101
Foto:PC: arhivă personală

Petru Onofrei deține o pătrime din drapele lumii originare din țările lor de baștină. Deși se spune că e mai uşor să pui Luna pe steag decât steagul pe Lună, el a vizitat multe dintre țările ale căror steaguri le păstrează în colecție. Drapel cu drapel, adună întregul mapamond în mansarda sa.

# Câte drapele ai în colecție?

Acum am 50 de drapele, originare din țara lor de baștină. Pot spune ferm că am o pătrime din drapelele lumii. Încă cel puțin 15 drapele sunt pe drum spre mine, căci sunt aduse de prietenii mei, care acum sunt plecați în străinătate.

# Pasiunea ta este una, totuși, neobișnuită. De ce ai ales să colecționezi anume drapele?

De mic copil îmi plăcea geografia și istoria. Îmi place să călătoresc. De fiecare dată când vizitez o țară, în primul rând îmi procur drapelul acelui stat.

 

PC: facebook.com/petru.onofrei

# Din ce perioadă datează ele? Din ce țări sunt? Care este cel mai vechi? Cel mai nou?

Colecționez din 2009, totul a început cu drapelul Republica Moldova pe care l-am procurat chiar pe 7 aprilie. Acum dețin drapele din țări precum: Albania, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Cipru, Costa Rica, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Honduras, Guatemala, Irak, Irlanda, Israel, Italia, Lituania, Macedonia, Maldive, Maroc, Moldova, Muntenegru, Panama, Peru, Polonia, Portugalia, Qatar, România, Rusia, Spania, Sri Lanka, Statele Unite ale Americii, Thailanda, Turcia, Uganda, Ungaria, Ucraina, Uzbekistan și Kurdistan (reprezintă cel mai mare grup etnic de pe mapamond care nu are țara sa proprie).

# Cât valorează colecția ta?

Ca orice colecționar adevărat, cred că colecția mea nu are valoare. Atunci când ai o pasiune adevărată și depui un efort, banii nu contează!

 

PC: facebook.com/petru.onofre

#  Care piesă ți-a fost cel mai greu să o aduci în colecție?

Până acum, cel mai greu a fost să aduc drapelul Israelului. Chiar dacă nu este departe, nu-l găsești ușor în magazine. Apare în vânzare doar de sărbători, de cele mai dese ori de ziua independenței, pe 14 mai. Totuși, cele mai multe obstacole încă urmează. Cu cât am mai multe, cu atât devine mai complicat să fac rost de noi piese. Odată am avut parte de un mare cadou, 13 drapele de la un bun prieten. Acest gest m-a făcut să doresc să-mi extind colecția.

# Ce drapel încă nu ai, dar vrei neapărat să-l obții?

Le doresc pe toate, adică pe celelalte 145 de drapele. Firește că vreau să intru în posesia celora care se află mai departe, din acele locuri, de unde, sigur, îmi va fi mai greu să le aduc.

 

PC: facebook.com/petru.onofre

# Care va fi continuitatea colecției după existența ta? Te-ai gândit unde ai să o păstrezi, ce o să faci cu ea?

Sunt optimist și cred că le voi aduna pe toate, poate vor continua și copiii mei. Mansarda mea este renovată și cred că acolo este locul potrivit să-mi expun colecția. Poate în viitor voi participa și la expoziții.

# Ce cunoști despre acele țări ale căror drapele le colecționezi? Le-ai văzut? Ai călătorit în unele dintre ele?

Am călătorit în multe dintre ele, dar, totuși, cele mai multe au fost aduse de prietenii mei. De fiecare dată când un drapel nimerește în colecția mea, imediat îl studiez, îi analizez proporțiile, stema, data când a fost adoptat, desenul etc. Îmi fac notițe cine mi l-a adus și niște informație despre acea persoană.

 

PC: facebook.com/petru.onofre

# Există în Moldova sau în lume colecționari de drapele ale căror colecții ți se par impunătoare?

În Moldova încă nu am întâlnit pe nimeni care ar avea asemenea hobby. O pasiune asemănătoare are și Costin Petru sau „omul muzeu” așa cum mai este cunoscut. El deține atâtea piese încât ar putea fi organizate 20 de expoziții concomitent: de la colecții de uniforme militare, până la monede sau icoane. La loc de frunte în colecțiile sale sunt o serie impresionantă de copii ale drapelelor istorice moldovenești. În România mai cunosc pe colecționarul Elena Nașcu, o bistrițeancă de 59 de ani, care deține o colecție de circa 100 de drapele ale statelor lumii, aduse majoritatea din țările lor de baștină. În Marea Britanie, în orașul Doncaster este un mare colecționar, Martin Maker, de 53 de ani, care are mai mult de 100 de steaguri. Martin a ajuns în vizorul presei cu un gest șocant. A arborat pe casa sa fără să știe simbolul nazismului Waffen SS.

# Ce ai adăuga pe drapelul RM?

Nu aș adăuga nimic, doar aș dori să fie arborat cât mai des și să fie prezent în fiecare familie.

 

PC: facebook.com/petru.onofre

# Care țară consideri că are un drapel perfect (care în totalitate reprezintă valorile acelui stat)?

Aici voi fi subiectiv. Fiecare cred că ca ar spune despre drapelul țării lui că este perfect și că în totalitate reprezintă valorile statului, care simbolizează trecutul, prezentul și viitorul statului. Reflectă principiile lui democratice, tradiția și istoria poporului.

# Care ar fi apogeul colecției tale? Câte piese ai dori să aduni în colecție?

Vreau să aduc acasă tot mapamondul!

# După ce o să aduci celelalte 145 de drapele în colecția ta, ce vei colecționa?

M-am gândit să încep să colecționez toate drapelele orașelor Republicii Moldova și cele ale Statelor Unite ale Americii.

 

PC: facebook.com/petru.onofrei
PC: facebook.com/petru.onofre
PC: facebook.com/petru.onofre
PC: facebook.com/petru.onofre
PC: facebook.com/petru.onofrei
PC: facebook.com/petru.onofrei
PC: facebook.com/petru.onofrei
PC: facebook.com/petru.onofrei
PC: facebook.com/petru.onofrei
PC: facebook.com/petru.onofrei
PC: facebook.com/petru.onofrei
PC: facebook.com/petru.onofrei
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine