Trei participanți din Moldova au ajuns câștigătorii concursului internațional „60 de secunde de democrație”. Concursul este organizat de Fondul European pentru Democrație (EED) și a fost conceput ca o campanie de sensibilizare față de problemele democrației din Irak, Rusia, Ucraina, Palestina, Moldova și alte țări/regiuni ale lumii.
Concursul de filmulețe „60 de secunde de democrație” a adunat 70 de filmulețe din 16 țări participante. Tinerii, timp de un minut, au încercat să reprezinte democrația prin cântece, scenete, dans și diverse numere artistice.
Protagoniștii filmulețelor au dorit să determine societatea să se gândească la sensul democrației.
Opt videoclipuri au fost premiate, iar nouă au ajuns în finală. Juriul a fost format din reprezentanți ai mass-media, specialiști în PR, precum și comitetul EED.
Trei tineri din Republica Moldova au fost premiați la secțiuni diferite.
Premiul „Grand vision” a fost acordat Anei Simon din Moldova pentru filmul: „Democrația este egalitatea în fața legii”.
Autorul filmului intenționează să investească premiul bănesc în domeniul activismului social în rândul copiilor. „Acest concurs este o mare oportunitate de a încuraja părinții să-și educe copiii în spiritul activismului social.” Tânăra dorește să filmeze o serie de filme de scurt metraj despre activismul social și copilărie.
Un alt participant din Moldova care a fost premiat este Adrian Graur. Cu peste 8 200 de voturi publice, cântecul despre Democrație câștigă „Premiul publicului”. Filmulețul a fost filmat la Chișinău chiar în luna septembrie, în timpul protestelor. El a fost filmat în locațiile-simboluri ale democrației moldovenești: în fața Guvernului, Parlamentului etc. „Dacă voi câștiga, aș dori să înregistrez acest cântec într-un mod profesionist. După aceea, voi compune și voi promova mai multe cântece sociale ca acesta”, spune Adrian descrie motivația lui.
Premiul pentru Best Super Hero Film – Artiom Ceban
EED lucrează cu mișcări democratice, promotori ai drepturilor omului, organizații ce promovează egalitatea de gen, reprezentanți ai societății civile sau media, jurnaliști independenți, bloggeri sau tineri care organizează proiecte în comunitatea locală. Ceea ce unește toți beneficiarii EED e faptul că aderă la valorile democratice, respectul față de drepturile omului și principiile de non-violență. EED este o organizație independentă și lucrează în țările din vecinătatea Uniunii Europene, inclusiv Moldova.
Scopul EED este de a reacționa rapid la necesitățile societății din țările vizate. Organizația oferă suport flexibil, fiind eligibile atât ONG-urile, activiștii civici, cât și grupurile de inițiativă neînregistrate formal. Procesul de depunere și examinare a proiectelor este continuu (fără dată limită de aplicare). Partenerii EED pot beneficia de consultare în perioada de pregătire a proiectului. Mai multe detalii despre EED vedeți aici.