(foto, video) Dilema moldovenilor despre rolul femeii în societate

1-_bnkX-vlO_VFwSXIqrZvEg
Foto:Familia Cupeț în Grădina Publică “Ștefan cel Mare” din centrul Chișinăului, pe terenul de joacă pentru copii. Este unul dintr puținele momente când pot fi împreună (captură video: 2 octombrie 2015)

Familia Cupeț educă trei copii, de nouă, şapte și respectiv cinci ani. Geta este una dintre puținele femei care a reușit să își deschidă o afacere, încă pe vremea când primul copil avea doar nouă luni.

În familia Cupeț, fiecare membru este propriul său șef și are propriul său program de activitate. Puținele momente când pot fi împreună sunt diminețile, la micul dejun.

Copilul este centrul Universului, respectiv tu nu ai viață, nu ai timp decât să schimbi scutece. Acesta nu este un concept pe care noi îl folosim în familie, pentru că noi nu ne centrăm pe copii. Copilul trebuie să fie satelitul unui model de comportament care ar trebui să fie mama. Tu trebuie să fii așa cum vrei să fie copiii tăi”, ne spune Geta Rașciuc.

Pe lângă afacerea cu port-bebe-uri pe care o are, dar și o mulțime de alte proiecte motivaționale, Geta lucrează și la un program de antreprenoriat pentru mămici.

1-JA_nhC1PVR4Hh1iYBa5CeQ

 

„Sunt femei care nu sunt informate, altele sunt informate, dar le este frică, iar unora le este lene. Cei trei ani de concediu de îngrijire a copilului pot fi utilizați cu sens, modelându-ți o afacere. Există un grup micuț de femei care pot să o facă și vor acest lucru, nu le este lene, le este interesant și au acest entuziasm”, a declarat antreprenoarea.

Cele mai bune sfaturi pentru femei de la soții Cupeț se reduc la implicare și asumarea responsabilității.

 

 

Pe de altă parte, mai sunt încă multe familii în R. Moldova, în care femeile nu au mers niciodată la serviciu, chiar dacă au studii. Se întâmplă cel mai des în familiile cu mulți copii, în care pe umerii femeii este plasată îngrijirea și educația copiilor.

 

Familia Vîhodeț din satul Doina, raionul Cahul. Soții cresc 17 copii, toți ai lor. În imagine, copiii familiei Vîhodeț- în ogradă, prinși în activitățile casnice. (captură video: 30 septembrie 2015)
Familia Vîhodeț din satul Doina, raionul Cahul. Soții cresc 17 copii, toți ai lor. În imagine, copiii familiei Vîhodeț- în ogradă, prinși în activitățile casnice (captură video: 30 septembrie 2015)

De altfel, majoritatea bărbaților din zonele rurale cu care am vorbit au plasat femeia în primul rând la bucătărie și apoi în spațiul public. Femeile însă au o altă părere.

 ***

Când este vorba despre domeniul politic, părerile sunt împărtițe. Cifrele arată că la momentul de față avem 183 de femei primar din totalul de 897 de primari aleși, 22 de deputate din totalul de 101 parlamentari și 5 ministre din totalul de 19 ministere.

 

Totodată, un sondaj realizat de IPP la sfârșitul anului 2014 arată că doar 6,2% dintre respondenți ar prefera o femeie în funcția de președinte.

 

Pentru comparație, în Parlamentul European, în prezent sunt 283 de deputate, față de 468 de deputați, ceea ce înseamnă o cotă de reprezentare pentru femei de 37,68%.

 

Totodată, din anul 2000 și până în prezent, au fost alese primar în marile orașe europene 35 de femei. Potrivit raportului “Femeile și bărbații în funcții de conducere în UE”, publicat de Comisia Europeană în 2013, femeile reprezintă, în UE, aproape o treime din membrii consiliilor locale și 27% din membrii Parlamentelor naționale.

***

Cum poate fi însă schimbat modul de gândire al femeilor din R. Moldova despre propria lor implicare? Destul de greu, ne spun experții, în condițiile în care mai trăim într-o societate dominată de bărbați.

 

Sorin Mereacre, președintele Fundației Est-Europene

Primul lucru pe care l-aș face este aprobarea și implementarea cotei de participare a femeilor în proporție de 40%. Al doilea lucru ține de educația bărbaților și schimbarea mentalității. Educația va dura mai mult. Este un proces de lungă durată. Apoi, să vedem ce putem face cu creșele pentru copii, ca să le oferim femeilor mai mult timp. De asemenea, trebuie să se intervină în legislația muncii, de modificat Codul Muncii. Fără soluționarea acestor patru aspecte pe care le-am menționat va fi foarte greu să ne mișcăm mai departe”, a concluzionat președintele Fundației Est-Europene, Sorin Mereacre.

În același timp, președinta Clubului politic al femeilor 50/50, Ecaterina Mardarovici, susține că e nevoie să acționezi pentru a-ți realiza dorințele.

1-ofDKsWWqn6oftfrzbHh9AgDacă pui benzina în rezervorul unei mașini și nu apeși pe accelerator, mașina nu se va porni. E același lucru, nu se vor întâmpla mari schimbări și nu vom ajunge foarte curând acolo sus dacă nu vom apăsa pe accelerator, dacă nu vom acționa. Intelect avem. Automobilul e Parlamentul, Guvernul, consiliile locale, băncile. Benzină am tot pus în rezervoare. Ne trebuie puțină acțiune!”, a menționat metaforic Ecaterina Mardarovici despre ce trebuie de făcut pentru ca femeile să fie mai prezente în viața publică.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Independenței în Mediile de Comunicare din R. Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews, în perioada decembrie 2014 – februarie 2016.

Un material realizat de Elena Robu
Cameraman/editor video: Sergiu Dobîndă
Grafică: Vitalie Harea

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine