Nimeni nu se naște violent. Prevenim violența prin artă

_article_1448437523
Foto:Photo Credit: promolex.md

Polițiștii și artiștii, cot la cot, luptă împotriva violenței prin artă. Campania „Prevenim violența prin Artă”, organizată de Asociația Promo-LEX și Poliția Republicii Moldova, în parteneriat cu Asociația Artiștilor Profesioniști și a Amatorilor Artei de Circ din Republica Moldova are loc în 20 de instituții de învățământ din mai multe orașe ale țării, în perioada 25 noiembrie-10 decembrie 2015.

20 de instituții de învățământ preuniversitar și universitar din țară găzduiesc, pe rând, organizatorii evenimentului pentru a permite derularea unui mini-spectacol artistic despre impactul violenței. De asemenea, tinerii de la Chișinău, Soroca, Comrat, Cahul, Ungheni și Bălți vor avea posibilitatea să discute cu juriștii și să primească consultanță gratuită despre problemele legate de violență. Asociația Promo-LEX pregătește și vernisarea unei Galerii de fotografii.

„Violența poate distruge vieți. Fiecare dintre noi merită o viață fără violență, mai ales fără violență în familie. Este important ca tinerii să înțeleagă că aceasta nu trebuie acceptată și tolerată. Ei trebuie să cunoască că există o legislație națională specială privind prevenirea și combaterea violenței în familie. Pe de altă parte, victimele trebuie să-și cunoască drepturile și să raporteze cazurile de violență, să solicite ajutorul autorităților și al asociațiilor care activează în domeniu. Este vital ca populația țării să conștientizeze efectele grave ale acestui fenomen și împreună să contribuim la prevenirea acestuia”, a menționat Lilia Potîng, juristă, Asociația Promo-LEX.

„Credem că arta poate fi și trebuie utilizată penru a preveni fenomenul violenței în familie. Prin artă, trucuri artistice, alteori și prin umor putem să transmitem orice mesaje, iar în acest caz, să promovăm nonviolența. Este important să aducem tinerilor lumină, zâmbet și emoții pozitive, îndemnându-i, totodată, să nu tolereze violența, a declarat Anatolie Jornea, Președintele Asociației Artiștilor Profesioniști și a Amatorilor Artei de Circ din Republica Moldova.

Organizatorii vor distribui materiale informative despre fenomenul violenței în familie, formele acesteia, ce acțiuni trebuie să întreprindă victimele și martorii actelor de violență, dar și care sunt măsurile și mecanismele de protecție prevăzute de lege.

Astăzi, mesagerii Stop Violența se află la Ungheni, iar mâine vor ajunge la Bălți. Aproximativ 2.000 de studenți și elevi au participat până acum la campania de prevenire a violenței. Tinerii care au fost implicati în campanie sunt invitați să participe la un Concurs Național de pictură pe tema violenței în familie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine