(foto) Cei mai buni tineri cititori pe care îi are Biblioteca Hașdeu în 2015

marcela
Foto:Marcela Tanaşciuc (L.T. „M. Eminescu”) prezintă cartea „Lătrând la lună”, autor Aureliu Busuioc

În perioada 5-6 decembrie, Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu” a organizat etapa finală a Concursului de lectură Bătălia Cărţilor la secțiunea copii (11-14 ani) și la secțiunea adolescenţi (15-18 ani), realizat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj.

Concursul a avut drept scop stimularea lecturii şi promovarea literaturii în rândul copiilor şi adolescenţilor şi s-a desfăşurat în perioada martie-octombrie 2015.

Evenimentul a cuprins dezbaterea Convinge-mă să citesc!, în cadrul căreia cei 14 participanţi la fiece categorie de vârstă au susţinut un discurs prin care recomandă cartea preferată, au răspuns la întrebări pe marginea volumelor citite, adresate de juriu, dar şi de public.

Câștigătorii secțiunii: Copii (11-14 ani)

 

Cristian Mustață

Cristian Mustaţă (L.T. Grătieşti), care a recomandat cartea „Pe urmele lui Vermeer” de Blue Balliett, a devenit Cititorul anului 2015, la segmentul copii.

 

Bătălia Cărților 2015

Juriul a mai acordat premii pentru:

#. Cea mai bună Fişă de lectură – Elena Marinescu (L.T. „G. Asachi”),

#. Cea mai bună Fişă de lectură pentru Cartea anului – Victor Luca (L. T. „Ion Creangă”),

#. Cea mai bună pledoarie pentru cartea preferată – Andreea Jangă (L.T. „Dante Alighieri”) – care a recomandat cartea Minunea de R.J. Palacio,

#. Premiu pentru literatura națională – Nicoleta Lupan (L.T. „M. Eminescu”) – care a vorbit despre cartea „Doc: microroman” de Nicolae Esinencu.

Toţi finaliştii au primit diplome şi cărţi. Conform regulamentului, fiecărei cărţi citite urma să i se acorde punctaj. Astfel, prin votul participanţilor la concursul de lectură Bătălia cărţilor, Cartea anului 2015 pentru această categorie de vârstă a fost „Singur pe lume” de Hector Malot.

Câștigătorii secțiunii: Adolescenți (15-18 ani)

 

Adrian Nastas

Adrian Nastas (L.T. „Ion Creangă”), care a recomandat cartea „Jurnalul unui adolescent timid” de Stephen Chbosky, a devenit Cititorul anului 2015, la segmentul adolescenți.

 

Premianții concursului „Bătălia Cărților” la secțiunea adolescenți

Juriul a mai acordat premii pentru:

#. Cea mai bună Fişă de lectură – Doina Bejan (L. T. „M. de Cervantes”),

#. Cea mai bună Fişă de lectură pentru Cartea anului – Nicoleta Darie (L.T. „Liviu Deleanu”),

#. Cea mai bună pledoarie pentru cartea preferată – Gabriela Ciolacu (L.T. „Ion Creangă”) care a recomandat cartea „De veghe în lanul de secară” de J. D. Salinger,

#. Premiu pentru literatura națională – Marcela Tanaşciuc (L.T. „M. Eminescu”), care a vorbit despre cartea „Lătrând la lună” de Aureliu Busuioc.

Toţi finaliştii au primit diplome şi cărţi.

Conform regulamentului, fiecărei cărţi citite urma să i se acorde punctaj. Astfel, prin votul participanţilor la concursul de lectură Bătălia cărţilor, Cartea anului 2015 pentru această categorie de vârstă a fost „Hoţul de umbre” de Marc Levy.

 

Juriul Concursului

Din juriu au făcut parte: Vera Gurievschi, specialist principal Direcția Cultură mun. Chișinău; dr. Mariana Harjevschi, director general BM „B.P. Hașdeu”; Vlad Pohilă, scriitor, ziarist, redactor-șef al revistei BiblioPolis; dr. conf. Victoria Fonari, membru al Uniunii Scriitorilor din RM; Maria Pilchin, cercetător literar, membru al Uniunii Scriitorilor din RM.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine