Oportunitățile de a studia peste hotare sau de a participa în diverse proiecte internaționale sunt astăzi disponibile într-o gamă largă de domenii. Iată câteva sfaturi date de un tânăr pentru a-ți organiza cu succes dosarul de admitere.
#1. Acordă atenție scrisorilor de recomandare
Chiar dacă ești nevoit să o scrii singur, asigură-te ca toate scrisorile de recomandare ce însoțesc un dosar să fie diferite ca stil de scriere și vocabular, atât între ele, cât și față de eseurile pe care le scrii de sine stătător.
#2. Eseuri
Eseurile trebuie să fie bine structurate, cu idei clare și bine înțelese. Ai grijă ca exprimarea să fie corectă. Ideile pe care le susții în eseu sunt foarte importante de asemenea. Nu adopta o poziție pesimistă, încercând să te plângi de lipsa de oportunități din Moldova sau de sărăcie. Acest aspect nu te face să fii diferit de alți studenți internaționali care candidează pentru a studia la aceeași universitate.
#3. Găsește acel ceva prin care să te diferențiezi
Este greu să fii unic printre zeci de mii de studenți care-și doresc să învețe la aceeași universitate ca și tine, dar este posibil să găsești un lucru diferit și interesant pentru care să-i faci pe profesorii ce examinează dosarele să se oprească mai mult la eseul tău și să zică: „asta chiar e o idee bună”.
#4. Lucruri care nu contează foarte mult în aparență, dar care fac diferența
Sunt anumite detalii în dosarul de admitere, precum scorul TOEFL, care sunt importante până la o limită. Nimănui n-o să-i pese dacă tu ai un scor de 105 sau 110 la TOEFL, atât timp cât ai trecut de limita impusă de universitatea respectivă, dar dacă ai luat un scor de 60, atunci s-ar putea ca acest detaliu să-ți facă probleme.
#5. Activități extra-curriculare
O metodă prin care ai putea să te evidențiezi sunt activitățile pe care le-ai făcut în afara orelor de la liceu sau de la facultate. Nu este vorba doar despre faptul că ai participat la o acțiune de salubrizare, dar despre implicare pe termen lung în activități de impact.